Mobis Slovakia môže na halu za 180 miliónov eur v Novákoch žiadať o povolenie stavby

24.5.2024
Mobis Slovakia môže na halu za 180  miliónov eur v Novákoch žiadať o povolenie stavby

Výstavbu haly spoločnosti Mobis Slovakia na výrobu elektropohonov do áut  v Novákoch nebudú orgány posudzovať podľa zákona o posudzovaní vplyvov  na životné prostredie (EIA). Rozhodnutie vydal Okresný úrad (OÚ)  Prievidza, právoplatnosť nadobudlo v stredu (22. 5.). Vyplýva to z  informácií, ktoré zverejnil na webe Ministerstva životného prostredia  SR.

OÚ Prievidza vo svojom rozhodnutí uviedol, že na základe komplexného  preskúmania predloženého zámeru navrhovanej činnosti, doručených  vyjadrení a stanovísk a zhodnotenia celkovej úrovne ochrany životného  prostredia nezistil žiadne skutočnosti, ktoré môžu byť v rozpore so  všeobecne záväznými právnymi predpismi na ochranu životného prostredia  alebo ktoré by v závažnej miere ohrozovali životné prostredie a zdravie  obyvateľov. Zároveň firme nariadil pri spracovaní ďalšieho stupňa  dokumentácie stavby a v ďalšom procese konania o povolení činnosti  viacero podmienok.

Halu na výrobu elektropohonov do automobilov chce investor postaviť v  priemyselnom parku v Novákoch. Do výstavby investuje približne 180  miliónov eur, zamestnať chce viac ako 300 ľudí. Nevylúčil, že v  budúcnosti ešte výrobné priestory rozšíri, a to podľa požiadaviek trhu,  respektíve dopytu zákazníkov.

Spoločnosť je jedným z najväčších kórejských dodávateľov pre automobilky  Hyundai Motor a Kia Motors, sídli spoločne s Kia Motors Slovakia na  takzvanej zelenej lúke v Gbeľanoch, kde kompletizuje štyri typy  automodulov. Firma vyrába i nárazníky a brzdové systémy. Svoje záujmy  chce zamerať na výrobu pohonných jednotiek s batériovými článkami  navrhnutými podľa špecifických požiadaviek svojich odberateľov.

Priemerná nezamestnanosť v okrese Prievidza bola podľa posledných dostupných údajov z apríla na úrovni 3,77 percenta.

Ďalšie správy