Hornonitrianske dobroty

Iné akcie

Strukoviny - z hľadiska výživy patria k najbohatšiemu zdroju bielkovín v rastlinách, úžitok z nich pritom majú nielen ľudia, ale ako krmovina slúžia aj pre hospodárske zvieratá. V minulosti v žiadnom dome na hornej Nitre nechýbali v komore či na povale štočky alebo miešky so strukovinami - poväčšinou z vlastnej úrody. Tej predchádzala, samozrejme, výsadba, na ktorú sa v obave z oneskorených mrazov dostalo až v druhej polovici mesiaca máj. Fazuľa, hrach, šošovica, cícer a bôb, ako najčastejšie pestované a konzumované strukoviny, ale v menšom i vika (ľadník), sa po zožatí nechávali dobre preschnúť a potom sa vymlátili. Konzumovali sa varené a pred varením sa často nechávali namočené cez noc vo vode, aby zmäkli. Robievali sa z nich polievky na sladko aj na kyslo, kaše, prívarky, alebo sa používali ako chutná príloha.

Niektoré, dnes už takmer zabudnuté jedlá a receptúry sa priamo Zo struku na tanier vrátia v siedmom pokračovaní kultúrno-výchovného podujatia Hornonitrianske dobroty, vznikajúceho v spolupráci Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi s Kultúrnym domom v Kanianke.

nedeľu 11. septembra 2016 o 15. hodine pozývame všetkých, ktorí majú radi tradičné jedlá z hornej Nitry, alebo sa túžia dozvedieť čosi viac o nich a o surovinách, z ktorých sa pripravovali, na terasu Kultúrneho domu v Kanianke, kde v hlavnej úlohe "vystúpia" rastliny z čeľade bôbovitých, zanôtia folkloristi a povievať pritom bude príjemný vánok od priehrady lemovanej prekrásnym výhľadom na Hornonitriansku kotlinu.

Odporúčané akcie