Hornonitrianske dobroty

17.09.2017 - 15:00 - 18:00
Prezentácia o príprave tradičných jedál a stolovaní na hornej Nitre doplnená ochutnávkou a vystúpením folkloristov.

... pestovali hlavne jačmeň, ovos, pšenicu, raž, kukuricu, ale i proso, pohánku, cirok či mohár. Po tom, čo svoj kus pôdy obrobili motykou a rýľom ručne alebo zorali orným náradím s pomocou záprahu, po orbe už sejba nasledovala, žatva, mlátenie a uskladnenie. Z klásku do misy naostatok navarili polievok, kaší i rôznych cestovín a placiek, chlebov, koláčov a pečív, ktoré inak ako pečením ani získať nemohli...

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi a Dom kultúry v Kanianke vás všetkých tu a teraz pozývajú na ďalšie, tuším už ôsme pokračovanie kultúrno-výchovného podujatia Hornonitrianske dobroty. Rozprávanie o tradičných jedlách z hornej Nitry, o kultúrnych rastlinách z čeľade lipnicovitých pestovaných predovšetkým pre zrno a príjemné posedenie na terase kultúrneho domu v nedeľu 17. septembra 2017 o 15. hodine doplní prezentácia Ako sa kedysi varilo a jedlo na hornej Nitre, vystúpenie folkloristov a hlavne ochutnávka špecialít z obilnín či moderne cereálií.

Tešíme sa na vás!

Hlavné menu