Cykloturistické podujatie "BIELA SKALA"

Šport
KST Horná Nitra Prievidza
29.7.2012 - 09:00

Názov podujatia:
Biely kameň
Dátum konania:
29.07.2012
Cieľ:
Biely kameň - Vtáčnik
Kategória:
Cykloturistika
 

Zraz:

o 9:00 hod., pod Skalkou na Dlhej ulici Prievidza.

Typ cykloturistiky:

trasy sú vhodné pre horské a trekingové bicykle.

Opis trasy:

Prievidza – V. Lehôtka – Uhlisko – Krížkovce – Dierovce – Pod Bielym Kameňom – Biely Kameň – Podhradie – Lehota p.Vtáčnikom – Háje – Koš - Prievidza.

Náročnosť:

náročné, dĺžka: 65 km, prevýšenie: 1.050m.

Čas príchodu:

do 15:00 hod..

Zodpovedný vedúci:

Eugen Bilčík, tel.: 0903 523 220, e-mail: eugen.bilcik@gmail.com                                                                                                                         

UPOZORNENIE!!! Každý účastník sa podujatia zúčastňuje na vlastnú zodpovednosť. Nezabudnite si zobrať so sebou preukaz poistenca a povinnú cyklistickú výbavu.

 

Cyklistická trasa začne v Prievidzi (309 m.n.m.). Odtiaľ sa vyberieme do mestskej časti Hradec a ďalej po lesnej ceste nenáročným terénom okolo Troch studničiek (625 m.n.m.) až do Handlovej (420 m.n.m.). Pokračovať budeme po hlavnej ceste až do Novej Lehoty, kde odbočíme doprava a po lesnej ceste strmým terénom postupne vyjdeme až na Biely kameň (1.136 m.n.m.).

 

Vrchol Biely kameň predstavuje zvyšok andezitového lávového prúdu nachádzajúceho sa v severozápadnej časti sopečného pohoria Vtáčnik. Tento bralnatý vrchol preukazuje prebiehajúce erózne aktivity v tejto lokalite a preto je potrebné venovať pri pohybe na vrchole zvýšenú opatrnosť a dodržiavať značenie. Vrchol pokrýva zmiešaný les, severné a východné svahy tvorí strmo sa zvažujúci skalnatý ráz. Veľká časť vrcholu patrí do prírodnej rezervácie Biely kameň, ktorá chráni rozpadávajúce sa lávové prúdy.

Z vrcholu zostúpime  po lesných zvážniciach k vleku Cígeľ. Tu odbočíme doľava na cestu vedúcu po okraji lesa nenáročným terénom až do obce Podhradie (549 m.n.m.). V obci sa nachádza Sivý kameň, ktorý bol v roku 1973 vyhlásený za chránený prírodný výtvor a je zaujímavý hlavne kvôli spojeniu prírodnej rozmanitosti a histórie. Jeho súčasťou je zrúcanina stredovekého kráľovského hradu z roku 1350. Názov je odvodený zo sivého kameňa, z ktorého bol postavený. Skalnaté útvary sú pomerne málo zalesnené, prevažne krovitými drevinami. Z hradného kopca sa otvára panoramatický výhľad na hornonitriansku kotlinu a okolitú prírodu.

Z Podhradia klesaním zídeme do Lehoty pod Vtáčnikom (384 m.n.m.) a ďalej po miestnych a poľných cestách cez Laskár, Koš (312 m.n.m.) až do Prievidze, kde naša trasa končí.

Odporúčané akcie