Hornonitriansky trek - Strážovské vrchy

Šport
Prievidza
Od 6.6.2014 - 21:56 do 7.6.2014 - 21:56

Doprava:

linkovým autobusom, smer Žilina.

Odchod:

o 15:45 hod., nástupište č. 2, autobusová stanica Prievidza.

Prihlasovanie:

u vedúceho podujatia, najneskôr do 4.6.2014.

Účastnícky poplatok:

finančné náklady spojené s dopravou si hradí každý samostatne.

Trasa:

Fačkovské sedlo - Čičmany - Strážov - Zliechov - sedlo pod Homôlkou - Capárka - Suchý vrch - sedlo pod Čiernym vrchom -Rokoš - Nitrianske Rudno.

Náročnosť:

veľmi náročné, stúpanie: 3 396 m, klesanie: 3 898 m, dĺžka trasy: 66 km, čas pochodu: 23:00 hod.

Prechod sa uskutoční NON STOP. Pri prechode v noci je potrebná čelovka.

Zodpovedný vedúci:

Ing. Ján Gašparovič, cvičiteľ pešej turistiky

Tel.: 0918 777 400, e-mail: jgasparovic7gmail.com

 

UPOZORNENIE!!! Každý účastník sa podujatia zúčastňuje na vlastnú zodpovednosť. Nezabudnite si vziať so sebou preukaz poistenca.

Popis

 

Fačkovské sedlo (802 m.n.m.) tvorí prirodzenú hranicu medzi Malou Fatrou a Strážovskými vrchmi. Nachádza sa tu známe turistické a lyžiarske stredisko. Cez sedlo prechádza červená turistická značka označovaná aj ako „Cesta hrdinov SNP“.

 

Čičmany (655 m.n.m.) sú rázovitou obcou nachádzajúcou sa na úbočiach Strážovských vrchov. Obec je pamiatkovou rezerváciou známou vďaka svojej starobylej a unikátnej architektúre vyznačujúcej sa zrubovými drevenicami s geometrickými ornamentálnymi maľbami, ktoré sa začali používať asi pred 200 rokmi. V obci sa nachádza národopisná expozícia - Radenov dom a dom č. 42 (Gregorovce a Petrášovce), barokovo - klasicistický zemepanský kaštieľ a barokový kostol.

 

Zliechov (562 m.n.m.) leží v chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy, na úpätí vrcholu Strážov. V časom 1. a 2. svetovej vojny bola obec značne zničená, preto sa v obci nachádza viacero pamätníkov venovaných zosnulým v týchto ťažkých bojoch.

 

Strážov (1213 m.n.m.) je najvyšší vrchol Strážovských vrchov. Na vrchole je osadený slovenský dvojkríž. Z vrcholu sú pekné výhľady do okolia. Vrchol obklopuje národná prírodná rezervácia Strážov, ktorá sa vyznačuje hlavne zachovalými lesnými spoločenstvami a bohatou rastlinnou rôznorodosťou. Nachádzajú sa tu aj viaceré krasové javy, bralá, priepasti i vodopády.

 

Vápeč (955,5 m n. m.) sa nachádza v západnej časti pohoria Strážovských vrchov. Územie predstavuje výraznú vápencovo-dolomitovú bralnatú dominantu Strážovských vrchov. Jeho vápencové steny pôsobia malebne zo všetkých svetových strán a tvoria ich dolomity. Majestátny tvar, skvelý kruhový výhľad, prekrásna kvetena a príkre vápencové steny pripomínajú fatranský Veľký Rozsutec. Z vrcholu je pekný a nerušený kruhový výhľad do okolia. Aj preto patrí medzi najkrajšie a turisticky najlákavejšie vrcholy Strážovských vrchov.

 

Homôlka (906,6 m.n.m.) leží v Strážovských vrchoch. Na severozápadnom úpätí vrcholu sa rozprestiera prírodná rezervácia Pod Homôľkou, ktorá sa vyznačuje súborom chránených a ohrozených druhov rastlín v lúčnych ekosystémoch. Pod vrcholom sa nachádza rekreačná oblasť Homôlka, známa ako centrum letnej i zimnej turistiky, ako aj Chata Homôlka, ktorá je celoročne otvorená.

 

Suchý vrch (1 028 m n. m.) je čiastočne odlesnený vrchol, ktorý leží v Strážovských vrchoch, v geomorfologickom podcelku Nitrické vrchy. Ide o kryštalický masív susediaci s Čiernym vrchom.

 

Sedla pod Čiernym vrchom (785 m.n.m.) sa nachádza na hrebeni Strážovských vrchov, medzi vrcholmi Suchý vrch a Čierny vrch. Neďaleko sedla bola postavená telekomunikačná veža. Zo sedla sú výhľady na okolité vrcholy Strážovských vrchov.

 

Rokoš (1 009,9 m n. m.) je najvyšší vrch Nitrických vrchov. V južnej časti územia Rokoša sa nachádzajú typické strmé skalné útvary so sutinami na ich úpätí. Zalesnený vrchol neposkytuje výhľad a je súčasťou chráneného územia Národná prírodná rezervácia Rokoš. Čiastočné výhľady smerom na Uhrovec sú pri neďalekom pamätníku, v západnej časti vrcholu.

Strážovské vrchy sa nachádzajú na rozhraní západného a stredného Slovenska a sú chránenou krajinou oblasťou so vzácnou flórou a faunou. Patria k jedným z horských celkov Fatransko-tatranskej oblasti.

 

Odporúčané akcie