Veľkonočné Čičmany

Šport
KST Horná Nitra Prievidza
31.3.2013 - 10:00

Zraz: o 10:00 hod., most ponad rieku Nitra, Prievidza - Kúty.

Typ cykloturistiky: trasy sú vhodné pre horské aj trekingové bicykle.

Prihlasovanie: na turistické podujatie sa vopred neprihlasuje

Opis trás: Prievidza - Lazany - Malinová - Nitrianske Pravno - Tužina - Sedlo Javorinka - Čičmany - sedlo nad Zliechovom - Klin - Liešťany -Kostolná Ves - Dlžín - Šútovské sedlo - Kanianka - Kúty - Prievidza.

V rázovitej obci Čičmany budú mať účastníci podujatia možnosť navštíviť národopisné múzeum a občerstviť sa v miestnom kaštieli.

Náročnosť: stredne náročné, vzdialenosť: 75 km, prevýšenie: 1.050 m.

Čas príchodu: do 16:00 hod.

Zodpovedný vedúci: Eugen Bilčík, tel.: 0911 357 899, e-mail: eugen.bilcik@gmail.com 

UPOZORNENIE!!! Každý účastník sa podujatia zúčastňuje na vlastnú zodpovednosť. Nezabudnite si zobrať so sebou preukaz poistenca a povinnú cyklistickú výbavu.

Cieľová oblasť

Cieľ:Bicyklom do Čičmian

Popis

Cyklistická trasa prechádza cez obce Lazany, Malinová a Tužina, odkiaľ ďalej pokračuje stúpaním lesnou cestou až do sedla pod Javorinou. Potom vedie klesaním až do neďalekej známej dedinky Čičmany.

Čičmany sú rázovitou obcou nachádzajúcou sa na úbočiach Strážovských vrchov. Názov Čičmany má pravdepodobne indoeurópsky prazáklad, ktorý sa transponoval do staroslovienčiny ako „usadlosť vo vrchoch - Vrchovany“.

Obec je pamiatkovou rezerváciou známou vďaka svojej starobylej a unikátnej architektúre vyznačujúcej sa zrubovými drevenicami s geometrickými ornamentálnymi maľbami, ktoré sa začali používať asi pred 200 rokmi. Architektúra obce Čičmany, najmä jej dolnej časti, pripomína perníkové domčeky a to hlavne pre geometrickú ornamentálnu výzdobu vonkajších stien domov, ktorá sa začala používať asi pred 200 rokmi. Tieto objekty sú cenným dokladom technickej vyspelosti, majstrovskej zručnosti a estetického cítenia obyvateľov. Kedysi boli vzory úplne jednoduché, maľovali sa vápnom alebo hlineným kalom najmä na rohoch domov, tam, kde sa drevo spájalo. Súčasná výzdoba čičmianskych domov nemá s výzdobou z 19. storočia veľa spoločného. Ornamenty, aké sú na domoch v súčasnosti, sa objavili až po ničivom požiari v roku 1921.

V obci sa nachádza národopisná expozícia - Radenov dom a dom č. 42 (Gregorovce a Petrášovce), barokovo - klasicistický zemepanský kaštieľ a barokový kostol. Tu budú mať účastníci podujatia možnosť navštíviť národopisné múzeum a občerstviť sa v miestnom kaštieli. Je najvyššie položenou obcou v Žilinskom okrese.

Z Čičmian vedie po ceste ponad Zliechov a klesaním cez Klin do obce Liešťany a Nitrianske Rudno. Následne vedie okolo vodnej nádrže Nitrianske Rudno, následne stúpaním do obce Šútovce a potom klesaním cez Bojnice až do Prievidze.

 

Odporúčané akcie