Bitcoin – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

17.5.2022
Bitcoin – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Každý o ňom počul, no len málokto mu skutočne rozumie. Bitcoin od  začiatku sprevádza množstvo mýtov, čo prirodzene spôsobuje veľkú mieru  skepticizmu a nedôvery. Na druhej strane barikády sú zástupy nadšencov,  ktorí v bitcoine a ďalších kryptomenách vidia revolúciu finančného  systému a zánik národných bánk ako ich poznáme. Ku ktorej skupine patríte vy? Po prečítaní tohto článku budete o  bitcoine vedieť viac ako 90% ľudí a budete si tak môcť urobiť vlastný  názor.

Bitcoin stručne a zrozumiteľne

Na internete môžeme nájsť nespočetne veľa vysvetlení toho, ako  bitcoin funguje, pričom väčšina z nich prináša viac otázok ako odpovedí.

Chcete počuť tajomstvo? Nepotrebujete rozumieť, ako bitcoin funguje, aby ste ho používali a zarábali na ňom.

My, bežní ľudia, máme o fungovaní bankomatových kariet či WIFI len  veľmi všeobecné vedomosti. No aj tak nám nič nebráni v tom, aby sme ich  každý deň využívali.

O bitcoine vám stačí vedieť niekoľko základných faktov:

  • Je to digitálna mena, ktorú nekontroluje žiadny štát ani banka
  • Nepodlieha inflácii ako bežné peniaze
  • Jeho hodnota z dlhodobého hľadiska veľmi rýchlo rastie
  • Tak ako sa euro delí na centy, bitcoin sa delí na satoshi
  • Niekoľko satoshi si môžete kúpiť už od pár desiatok eur, nemusíte ich ťažiť

Keďže ale čítate tento článok, patríte pravdepodobne medzi ľudí,  ktorých táto téma zaujíma viac do hĺbky. Poďme sa preto pozrieť na to,  čím je bitcoin tak výnimočný.

Ako fungujú peniaze?

Technológia, vďaka ktorej je bitcoin tým, čím je, sa nazýva blockchain. Aby sme ho lepšie pochopili, skúsme si najskôr predstaviť, ako fungujú klasické peniaze.

Vo fyzickom svete existuje každá bankovka iba jedenkrát –  každá je originálom vydaným bankou s vlastným sériovým číslom. Je síce  možné ju sfalšovať, ale ide o nelegálny a zložitý proces.

Odhadom iba 8% všetkých peňazí na svete existuje vo forme hotovosti.  Zvyšných 92% sú iba dátami uloženými na serveroch bánk a nikdy z nich  nebudú reálne bankovky alebo mince. Rovnako ako bitcoin existujú iba vo  virtuálnom priestore.

Najväčší problém dát je v tom, že sa dajú ľahko kopírovať. Či už ide  o text, hudbu alebo akýkoľvek obsah, všetko je iba zhlukom jednotiek  a núl, ktoré môžeme „namnožiť“ koľkokrát sa nám chce.

Ak by sme chceli niekomu poslať digitálnych 100 eur, nič nám  nezabráni túto virtuálnu bankovku skopírovať a poslať niekomu jej kópiu.  Takéto peniaze by boli bezcenné.

Pri tradičných menách ako je euro banka zodpovedá za to, aby sa digitálne peniaze nefalšovali,  takže ak niekomu z účtu pošlete 100 eur, banka vo svojej databáze  odráta z vášho zostatku túto sumu a pripíše ju na účet príjemcu.

Teoreticky by banky mohli podvádzať, riadia sa však prísnymi zákonmi,  takže im dôverujeme, že si svoju prácu robia poctivo. Potrebujeme  niekoho, kto by dozeral na to, aby všetky prevody boli riadne  zaúčtované.

Banky to, samozrejme, nerobia zadarmo a tak im platíme poplatky za transakcie, výbery z bankomatov a vedenie účtu.

Veľmi sa nám to nepáči ale zdá sa, že bez banky, ktorá by nám pozerala na prsty, sa nezaobídeme. Alebo áno?

Blockchain – jednoduché riešenie zložitého problému

Nad týmito problémami sa zamyslel človek pod prezývkou Satoshi  Nakamoto a v roku 2009 predstavil svetu prvú kryptomenu - bitcoin  založený na technológii blockchain.

Zatiaľ čo v prípade klasických peňazí majú dohľad nad všetkými transakciami banky, blockchain predstavuje akúsi zdieľanú účtovnú knihu, do ktorej môže nahliadnuť prakticky ktokoľvek.

Každá zrealizovaná transakcia sa do nej zapíše a všetci účastníci tak vidia, koľko peňazí odišlo na iný účet, pričom detaily o odosielateľovi a príjemcovi zostávajú v anonymite.

Ak by chcel niekto podvádzať a zapísal falošnú transakciu, ostatní by  to vďaka svojim kópiám účtovnej knihy okamžite zistili, pretože zápisy  by sa nezhodovali. Za overovanie transakcii získavajú účastníci systému  bitcoiny, čo zvyšuje motiváciu podieľať sa na spoľahlivosti systému.

Toto overovanie transakcii je známe pod názvom mining, alebo ťažba kryptomien.

Vždy po niekoľkých transakciách sa už naplnená časť účtovnej knihy  (blok) uzavrie a zapečatí špeciálnym kľúčom, na ktorý sa nadviaže ďalší  blok. Takto vzniká reťazec blokov (blockchain), kde nie je možné spätne upravovať záznamy o transakciách alebo inak zasahovať do zrealizovaných platieb.

Vďaka tomu je tento systém veľmi bezpečný a ak by sa aj niekoľko  účastníkov dohodlo na tom, že budú podvádzať, ostatní by ich okamžite  odhalili. Takýto podvod by navyše nemal zmysel, pretože ak by bitcoin  stratil dôveru ostatných, bol by bezcenný aj pre tých, ktorí sa ho  pokúsili získať podvodom.

Vznikol tak jedinečný systém, kde namiesto jednej autority každý dozerá na každého.

Aká je budúcnosť bitcoinu?

Aktuálne na svete existuje vyše 10 000 kryptomien založených na  technológii blockchain, no bitcoin bol prvý a je zďaleka  najpopulárnejší. Mnohí na ňom rozprávkovo zbohatli, vďaka čomu sa  o kryptomeny začali zaujímať aj korporácie či dokonca celé vlády.

Od 7.9.2021 sa Salvádor stal prvou krajinou na svete, ktorá bitcoin  uznáva ako oficiálne platidlo. Dá sa predpokladať, že čoskoro sa k nej  pridajú ďalšie štáty.

Za posledných 10 rokov sa cena bitcoinu vyšplhala z jedného dolára na 48 643 dolárov (v dobe písania tohto článku).

Ide o trh s veľmi vysokou volatilitou, čo znamená, že hodnota bitcoinu veľmi rýchlo rastie aj klesá.  Aktuálne je vyťažených necelých 19 miliónov bitcoinov, čiže pre  ťažiarov zostávajú približne ešte 2 milióny. Predpokladá sa, že ako bude  voľných bitcoinov ubúdať, dopyt a ich hodnota porastie.

Každopádne ide o veľmi zaujímavý trh, ktorý v sebe stále ukrýva potenciál veľkého zisku.

Bitcoin je obľúbeným trhom pre obchodovanie na burze aj pre dlhodobé investície.

Ak vás bitcoin zaujal a radi by ste sa o jeho nákupe a predaji dozvedeli niečo viac, podrobnejšie informácie vrátane overených kryptomenových platforiem nájdete na webe uspesnynaburze.sk.

Ďalšie správy