Pozor: Medveď v okolí Lesoparku Prievidza

30.9.2019
Pozor: Medveď v okolí Lesoparku Prievidza

🛑🐻Medveď v okolí Lesoparku🛑🐻

 Mesto Prievidza a Mestská polícia upozorňujú obyvateľov, že v okolí Lesoparku sa pohybuje medveď.

 Kvôli vlastnej bezpečnosti zvýšte svoju pozornosť a pokiaľ je to možné,  obmedzte prechádzky do lesa. Nedovoľte svojim deťom, aby chodili do  lesa bez dozoru dospelých.
Vecou sa zaoberá Mestská polícia.

čerstvé video o medveďovi v lesoparku v Prievidzi


Medveď hnedý

Medveď hnedý je pôvodnou zverou našich Karpát. Žije takmer v celej  Európe, no v niektorých častiach (najmä južná a stredná Európa) ho už  vyhubili. Medveďa vo voľnej prírode môžeme stretnúť v Španielsku,  Taliansku, na Balkáne a v Karpatoch.

Na Slovensku sa nachádza stabilná populácia medveďa hnedého a  prirodzenými biokoridormi sa rozširuje aj do okolitých krajín. Obýva  ihličnaté a zmiešané lesy v horských polohách, kde je dostatok tichých a  ťažko prístupných zákutí s dostatkom vody. V Čechách a na Morave sú  medvede dávno vyhubené. Jeho počet medziročne mierne narastá, najmä v  dôsledku celoročnej ochrany.

Medveď hnedý (lat. Ursus arctos) je našou najväčšou šelmou. Jeho telo  je mohutné a zavalité, má veľkú hlavu a jeho chvost má dĺžku do 20 cm. Dĺžka tela môže dosahovať až 290 cm, výška v kohútiku až 135 cm a hmotnosť až 360 kg.  Samec je väčší a ťažší ako samica. Jeho kožuch pôsobí rozstrapatene a  môže mať rôzne sfarbenie, najčastejšie tmavohnedé. Pazúre má veľmi ostré  a na predných labách sú výraznejšie dlhšie ako na zadných. Na rozdiel  od mačky, ich nedokáže zatiahnuť.

Veľkosť teritória medveďa hnedého je zvyčajne 200-400 km2 (u samíc okolo 100 km2).  Značkuje si ho na stromoch vo výške 160 – 240 cm tak, že sa postaví na  zadné nohy, pazúrmi natrhne kôru a zubami ju strhne až po lyko. Na  stromoch potom zostávajú svetlé škvrny s ryhami po zuboch. Staršie medvede vytláčajú mladšie jedince zo svojho teritória do nižších polôh a tak sa stáva, že ich stretneme aj tam, kde by sme ich pred rokmi ešte nečakali.

Zimní spáči

Na jeseň sa medveď pripravuje na zimný spánok, intenzívne prijíma potravu, aby si vytvoril dostatočnú vrstvu podkožného tuku. Pripraví si brloh, prestane prijímať potravu a zaľahne, zvyčajne v decembri, podľa vrstvy snehovej prikrývky. Sem tam v teplejších zimných dňoch vylezie a znova zaľahne. Jarné slnko prebudí spiaceho medveďa v marci až apríli. Podľa počasia trvá zimný spánok od 75 do 120 dní.

Lov a trofeje

Medveď hnedý je na Slovensku chránený. Môže sa loviť len s mimoriadnym povolením od Ministerstva životného prostredia SR,  a to postriežkou. Uloveného medveďa je možné dať vypreparovať, či už  len jeho hlavu alebo celé telo. Trofejou môže byť aj jeho kožuch, resp.  deka. Mäso medveďa je jedlé a môže sa konzumovať, taktiež sa medvediemu  tuku pripisujú liečivé účinky, a to najmä pri chorobách kože a dýchacích  ciest.

Ďalšie správy

Page error

Page error

We're sorry, but something went wrong and the page cannot be displayed.