PRÁZDNINOVÉ PRÍRASTKY BOJNICKEJ ZOO

8.8.2019
PRÁZDNINOVÉ PRÍRASTKY BOJNICKEJ ZOO

Posledný májový deň sme sa v Národnej zoo Bojnice potešili 2 mláďatám kariamy červenozobej (Cariama cristata), ktorá v zoologických záhradách patrí k náročnejším chovancom aj preto, že ide o potravného špecialistu.

Pre jej typické hlasité volanie – škriekanie, ktoré sa ozýva do vzdialenosti niekoľkých kilometrov ju domorodci Južnej Ameriky využívajú ako strážneho psa. Z júnových prírastkov sú zaujímavé mláďatá kopytníkov. 16.júna 2019 sa v bojnickej zoo narodilo mláďa jeleňa bieloústeho (Cervus albirostris). Otcom je desaťročný samec Láďa dovezený zo Zoo Ústí nad Labem a matkou Girda, narodená v roku 2010 a dovezená z Tierpark Berlín, pričom oboch chováme v našej zoo od roku 2011. Jeleň bieloústy zo všetkých tibetských jeleňovitých druhov žije najvyššie, vo výškach od 3500 do 5100 m. Jeho domovom sú čínske provincie Tibet, Qinghai, Gansu a Sichuan, sčasti i Yunnan. Okrem Národnej ZOO Bojnice ho chová len 8 európskych zoologických záhrad.  O deň neskôr, 17.júna 2019 k obyvateľom Národnej zoo Bojnice pribudol samec antilopy vranej (Hippotragus niger niger), ktorý je našim druhým tohtoročným prírastkom u týchto antilop a zároveň už ôsme mláďa tejto africkej antilopy narodené v našej zoo. Jeho otcom je Eben, 6 ročný samec, ktorého sme doviezli v roku 2017 z Maďarska a matkou Salima, ktorá bola narodená v roku 2014 v našej zoo. Antilopa vraná je chovaná približne v 35 európskych zoo a na rozdiel od iných druhov antilop je v zoologických záhradách chovaná len veľmi zriedka.

 

Najmenšie opice sveta kosmáče trpaslíčie (Cebuella pygmaea), chová Národná zoo Bojnice už od roku 2006.  Hneď v začiatku letných prázdnin, 4.7.2019 sa v našej zoo narodili chovnému páru dve mláďatá. Samička rodí po 140 dní trvajúcej gravidite najčastejšie dvojčatá, o ktoré sa počas prvých dní stará otec. V skupine sa pári vždy len jeden dominantný pár, ostatné jedince, ktoré môžete v našej zoo vidieť sú jeho potomkovia. Dva dni po ich narodení sme v zoo privítali z parížskej zoo samicu najväčšieho a najmohutnejšieho zo všetkých známych zobákorožcov - zobákorožca kaferského (Bucorvus leadbeateri) a z Biotropica Val de reuil severoaustrálsku kenguru svižnú (Notamacropus agilis), ktorá sa v európskych zoo chová len veľmi vzácne. Deviaty júlový deň sme sa potešili prírastku 4 mláďat páva korunkatého (Pavo cristatus). 16.7.2019 sme do zoo priviezli z OASYS MiniHollywood Zoo samca zobákorožca hrubozobého (Ceratogymna atrata). O deň nato k nášmu stabilnému chovnému páru ibisov austrálskych (Threskiornis molucca) pribudli dve mláďatá a ďalšie dve posledné júlové dni. Posledné dva júlové týždne sa naša expozícia rozrástla o jedno mláďa nandu pampového (Rhea americana) a jedného škorca purpurového (Lamprotornis purpureus).

Foto: Jaroslav Slašťan

Ďalšie správy