Babia hora

Šport
KST Horná Nitra Prievidza
18.5.2013 - 05:00

Cieľ: Babia hora - Oravské Beskydy

Kategória: Pešia turistika

Stretnutie: autobusová stanica Prievidza, nástupište č. 11.

Odchod: o 5:00 h.

Prihlášky:

Na podujatie je nutné sa zapísať v TIK-u, Nám. slobody Prievidza, najneskôr do 14. mája 2013.

Účastnícky poplatok:

člen klubu: 7,35 EUR

nečlen: 11,85 EUR

V cene pre člena KST Horná Nitra je započítaná zľava 30% z ceny zájazdu, na ktorej poskytnutie sa použijú príjmy z 2 % dane.

Trasy:

Trasa A: Slaná voda - Hájovňa na Rovniach - Babia hora - Przywarówka - Hájovňa na Rovniach - Slaná voda.

Trasa B: Slaná voda - Hájovňa na Rovniach - Vonžovec - Slaná Voda.

Náročnosť:      

Trasa A: náročné; dĺžka trasy: 20,2 km; prevýšenie: 1120 m

Trasa B: nenáročné; dĺžka trasy: 7 km; prevýšenie: 270 m.

Zodpovedný vedúci:

Ján Mikula, cvičiteľ pešej turistiky a inštruktor vysokohorskej turistiky
tel.: 0918 598785, e-mail: jmikula63@gmail.com

UPOZORNENIE!!!  Každý účastník sa podujatia zúčastňuje na vlastnú zodpovednosť. Nezabudnite si vziať so sebou občiansky preukaz, preukaz poistenca a poistenie pre zásah HZS.

Cieľ:Babia hora

Popis

Slaná voda (750 m.n.m.) je známe turistické miesto, ktoré sa nachádza pod úpätím Babej Hory v obci Oravská Polhora. V jej okolí sa nachádzajú viaceré minerálne pramene. Prameň Soľanka patrí k našim najhodnotnejším známym jódovým liečivým vodám. V okolí vyviera viacero podobných prameňov, ktoré boli známe už v 16. storočí. Slané pramene slúžili v rokoch 1863 - 1918 na liečbu kožných a ženských ochorení v miestnych kúpeľoch. V súčasnosti je prameň upravený a voľne prístupný. Okolie Slanej vody odborníci nazývajú "panenskou prírodou".

Hájovňa na Rovniach (890 m.n.m.) sa nachádza expozícia Hviezdoslavovej Hájnikovej ženy. Pavol Országh Hviezdoslav pravidelne chodieval na výlety do okolia a navštevoval aj neďaleké podhorské kúpele. Tu našiel inšpiračný zdroj pre klenot slovenskej literatúry - lyrickoepickú skladbu Hájnikova žena. Na základoch pôvodnej hájovne, ktorú navštevoval Hviezdoslav a ktorá v roku 1912 vyhorela, bola postavená súčasná budova. Tu sa narodil prozaik Milo Urban. Jemu je venovaná výstava v susednom objekte hájovne.

Babia hora (1 723 m.n.m.) je dominantou Hornej Oravy. Nachádza sa v CHKO Horná Orava. Je najvyšším vrchom Beskýd. Jej masív pozostáva z vrcholov Malej Babej hory a Babej hory, ktorými prechádza poľsko-slovenská hranica a považuje sa za najsevernejší bod Slovenska. Tvorí hranicu medzi dvoma rozvodiami. Vodné toky zo severnej strany odvodňuje rieka Visla, ktorá patrí do úmoria Baltského mora. Z južnej strany ju odvodňuje rieka Orava , ktorá je súčasťou povodia Váhu a patrí do úmoria Čierneho mora. Na vrchole bola osadená pamätná tabuľa na viaceré výstupy pápeža Jána Pavla II. na vrchol. Z vrcholu sú ďalekosiahle výhľady do širokého okolia.

 

Odporúčané akcie