Memoriál Alexandra Schuta - finále

Šport
Športová hala Prievidza
17.6.2017 - 09:00

Komisia športu, mládeže a voľnočasových aktivít v Prievidzi pripravuje v mestskej športovej hale aj tento rok Memoriál Alexandra Schuta v basketbale neregistrovaných hráčov. V poradí už 23. ročník však bude mať, v porovnaní v poslednými rokmi, zmenený termín.

„Posledné roky sa memoriál hral prevažne v mesiacoch apríl a máj, tento rok sme termín turnaja posunuli na jún. Najvážnejším dôvodom tejto zmeny bolo, že sa nám v aprílových či májových termínoch veľmi ťažko zháňali kvalifikovaní rozhodcovia, keďže boli delegovaní na rôzne ligové súťaže, ktoré v danom čase vrcholili. V júni už budú mať basketbalisti i rozhodcovia po sezóne, a tak verím, že podobné organizátorské starosti už nezaznamenáme,“ uviedol k zmene termínu turnaja Jozef Dadík, dlhoročný organizátor memoriálu. Ako dodal, keďže ide o viacdňový turnaj, v júni, po skončení basketbalovej a volejbalovej sezóny, sa organizátorom aj ľahšie hľadali termíny turnaja v nabitom programe športovej haly.

Pripomenú si zisk titulu
Obľúbený basketbalový turnaj, na ktorom každoročne štartujú takmer dve stovky neregistrovaných hráčov z regiónu, ale aj z iných kútov Slovenska, odštartuje najskôr bojmi v štyroch základných skupinách. Tie sa odohrajú v prievidzskej športovej hale cez víkendové dni 3. júna, 4. júna, 10. júna a 11. júna. Finále, na ktorom sa predstavia víťazi základných skupín, bude následne v sobotu 17. júna. Posledné dva ročníky organizátori tématicky ladili k určitej basketbalovej udalosti či osobnostiam prievidzského basketbalu. Inak tomu nebude ani tento rok.

„Týmto memoriálom si chceme, tak ako každoročne, pripomenúť prácu a život bývalého športového organizátora a novinára Alexandra Schuta, po ktorom je pomenované podujatie. Ale radi by sme zaspomínali aj na stále čerstvý zisk titulu majstrov Slovenska našimi basketbalistami. Získať ligový primát je v silnej celoslovenskej konkurencii veľmi náročné, čo sa našim hráčom potvrdilo aj v sezónach 2013/14 a 2014/15, kedy získali „len“ druhé miesto. V minulom súťažnom ročníku sa im konečne podarilo vybojovať vytúžené zlaté medaily, a umožnili tak svojim priaznivcom prežiť počas majstrovských osláv v prievidzskej športovej hale jedinečné chvíle,“ uviedol Branislav Bucák, predseda organizačného výboru memoriálu Alexandra Schuta v basketbale neregistrovaných hráčov.  „Základné skupiny tohtoročného memoriálu budú pomenované po basketbalistoch, ktorí vlani v drese Prievidze zdvihli nad hlavu majstrovský pohár, a v tíme BC hrajú aj v aktuálnej sezóne – po Marekovi Jaššovi, Igorovi Maričovi, Markovi Batinovi a Richardovi Körnerovi. Počas zápasov v skupinách jednotlivých hráčov bližšie predstavíme a budeme radi, ak sa im podarí aj osobne zúčastniť sa na našom turnaji,“ dodal Branislav Bucák.

Dvadsať účastníkov
Počet družstiev, ktoré sa zúčastnia na 23. ročník Memoriálu Alexandra Schuta, bude aj tento rok obmedzený.  „Z časových a priestorových kapacít sme rozhodli, že na turnaji bude štartovať maximálne 20 tímov, teda po päť v základných skupinách. Čo sa týka prihlásenia, oslovíme tímy, ktoré sa zúčastnili na minulom ročníku, no šancu zúčastniť sa dostanú aj nové družstvá. Od polovice marca si budú môcť zástupcovia tímov prevziať prihlášku na vrátnici športovej haly. Uzávierka prihlášok bude 15. apríla, prípadne skôr, ak dosiahneme počet dvadsať zúčastnených celkov,“ uviedol Jozef Dadík.

Odporúčané akcie