Predný Rokoš

Šport
KST Horná Nitra Prievidza
21.4.2012 - 08:00

 

Zraz:

8:00 hod., autobusová stanica Prievidza, nástupište č. 18.

 

Doprava:

autobusovou linkou v smere Nitrianske Rudno, odchod z autobusovej stanice Prievidza o 8:05 hod.                  

 

Prihlášky:

na podujatie nie je potrebné sa vopred prihlásiť.

 

Účastnícky poplatok:

finančné náklady spojené s dopravou si hradí každý účastník sám. Približné cestovné výdavky sú vo výške 2,30 EUR.

 

Trasa:

Nitrianske Rudno - Predný Rokoš - Rokoš - Košútova skala - Nitrianske Rudno.

 

Na hrebeni Predného Rokoša si môžu účastníci výstupu vyskúšať prechod pomocou FERATY pod dohľadom inštruktorov Vht.

 

Náročnosť:

náročné, dĺžka trasy: 15 km; prevýšenie: 700 m.    

 

Zodpovedný vedúci:

Inštruktor pešej turistiky Mária Šulková,

tel.: 0918 056 249, e-mail: maja.sulkova@gmail.com

 

Turistická trasa začne v obci Nitrianske Rudno (319 m.n.m.), ktorá leží na úpätí Nitrických vrchov. Po neoznačenom chodníku vystúpame až na Predný Rokoš (811 m.n.m.), z ktorého sú pekné výhľady na Nitrické vrchy i Rudniansku dolinu. Na hrebeni Predného Rokoša si budú môcť účastníci pochodu vyskúšať prechod po trase vedúcej náročným terénom pomocou FERATY, ktorá je vybavená pomocnými lanami, stupačkami, samozrejme v sprievode a pod dohľadom inštruktorov VhT.

Pokračovať budeme po žltej turistickej značke stúpaním cez Plevňu (901 m.n.m) až do Sedla Rokoš (940 m.n.m.). Odtiaľ sa dostaneme po krátkom miernom stúpaní na vrchol Rokoš (1 009,9 m n. m.). Ide o najvyšší vrch Nitrických vrchov, geomorfologického podcelku Strážovských vrchov. Nachádza sa v ich najjužnejšej časti, na hranici okresov Prievidza a Bánovce nad Bebravou, nad obcou Diviaky nad Nitricou.
V južnej časti územia Rokoša sa nachádzajú typické strmé skalné útvary so sutinami na ich úpätí. Celá skupina Rokoša je pokrytá bučinami. Borovica sosna má v tejto oblasti prirodzené rozšírenie. Z rastlín sa tu uplatňujú zvoncovník, repíček repíkovitý, prvosienka holá a iné. Zalesnený vrchol neposkytuje výhľad. Rokoš je súčasťou chráneného územia Národná prírodná rezervácia Rokoš.

Po občerstvení a krátkom oddychu sa vyberieme ďalej po červenej turistickej značke na Košútovú skalu (840 m.n.m.). Ide o malebný bralnatý vrchol, z ktorého je čiastočný výhľad na Predný Rokoš a Nitrianske Rudno.

Nakoniec zostúpime strmšie klesajúcim terénom po žltej turistickej značke späť do obce Nitrianske Rudno, kde naša trasa končí.

 

Odporúčané akcie