Veľká noc v Čičmanoch

Šport
KST Horná Nitra Prievidza
8.4.2012 - 09:00

 

Zraz:

o 9:00 hod., parkovisko pred Hypernovou Prievidza.

Typ cykloturistiky:

trasy sú vhodné pre horské, trekingové aj cestné bicykle.

Opis trás:

Trasa terénom: Prievidza – Lazany - Malinová - Tužina – Sedlo pod Javorinkou – Čičmany a späť.

Trasa po ceste: Prievidza – Nitrianske Pravno – Kľačno – Fačkovské sedlo – Čičmany -  Sedlo nad Zliechovom - Klin – Liešťany – Šútovce – Prievidza.

 

V rázovitej obci Čičmany budú mať účastníci podujatia možnosť navštíviť národopisné múzeum a občerstviť sa v miestnom kaštieli.

Náročnosť:

Trasa terénom: náročné, vzdialenosť: 65 km.

Trasa po ceste: náročné, vzdialenosť: 78 km.

Čas príchodu:

do 16:00 hod.

 

Zodpovedný vedúci:

Eugen Bilčík, tel.: 0903 523 220, e-mail: eugen.bilcik@gmail.com

 

UPOZORNENIE!!! Každý účastník sa podujatia zúčastňuje na vlastnú zodpovednosť. Nezabudnite si zobrať so sebou preukaz poistenca a povinnú cyklistickú výbavu.

 

K dispozícii sú dve alternatívy – horským terénom a po ceste. Oba varianty začínajú v Prievidzi (309 m.n.m.), na parkovisku pred Hypernovou.

 

Horská alternatíva prechádza po cyklistickej trase cez obce Lazany (313 m.n.m.), Malinová (342 m.n.m.) a Tužina (373 m.n.m.) , odkiaľ ďalej pokračuje stúpaním lesnou cestou až do sedla pod Javorinou (795 m.n.m.). Potom vedie klesaním až do neďalekej známej dedinky Čičmany.

Cestná alternatíva vedie cez hornonitrianske obce Nedožery-Brezany (296 m.n.m.) , Pravenec (310 m.n.m.), Nitrianske Pravno (354 m.n.m.) , Kľačno (400 m.n.m.) a potom prudkým stúpaním okolo prameňa rieky Nitra do Fačkovského sedla (802 m.n.n.). Potom prechádza prudkým klesaním až k Čičmianskemu rázcestiu, odkiaľ pokračuje Čičmianskou dolinou až do Čičmian.

Čičmany (655 m.n.m.) sú rázovitou obcou nachádzajúcou sa na úbočiach Strážovských vrchov. Obec je pamiatkovou rezerváciou známou vďaka svojej starobylej a unikátnej architektúre vyznačujúcej sa zrubovými drevenicami s geometrickými ornamentálnymi maľbami, ktoré sa začali používať asi pred 200 rokmi. V obci sa nachádza národopisná expozícia - Radenov dom a dom č. 42 (Gregorovce a Petrášovce), barokovo - klasicistický zemepanský kaštieľ a barokový kostol. Tu budú mať turisti možnosť navštíviť národopisné múzeum a občerstviť sa v miestnom kaštieli.

Z Čičmian vedie horská alternatíva naspäť po tej istej trase naspäť do Prievidze. Cestná alternatíva vedie po ceste ponad Zliechov a klesaním cez Klin do obce Liešťany a Nitrianske Rudno. Následne vedie okolo vodnej nádrže Nitrianske Rudno, pokračuje stúpaním cez obec Šútovce a potom klesaním cez mesto Bojnice až do Prievidze.

 

Odporúčané akcie