30. výročie Nežnej revolúcie si netradičnou formou pripomínajú aj v Prievidzi.

13.11.2019
30. výročie Nežnej revolúcie si netradičnou formou pripomínajú aj v Prievidzi.

Netradičnú formu pripomenutia si 30. výročia Nežnej revolúcie zvolil dlhoročný zberateľ historických pohľadníc Prievidze Michal Dobiaš. Vychádza tak nová zberateľská séria pohľadníc.

13.11.2019: „Kedy, keď nie teraz? Kto, keď nie my?“ nachádza sa na zadnej strane pohľadníc, ktoré vychádzajú k 30. výročiu Nežnej revolúcie. Je ich dvanásť a všetky obsahujú heslá symbolické pre November `89.

Zberateľskú sériu dvanástich pohľadníc v darčekovom balení vydáva občianske združenie Spolu sme Prievidza. Jeho člen a známy zberateľ historických pohľadníc Prievidze Michal Dobiaš oslovil osobnosť prievidzskej fotografie Milana Grossa a spoločne vybrali zábery výstižné pre Prievidzu spred 30 rokov.

Jeho fotografie zachytávajú atmosféru z prievidzského Námestia Slobody a okolia, kde sa počas roka 1989 schádzali tisíce ľudí. Vidieť na nich dobové transparenty, zhodenú hviezdu s kosákom z budovy Okresného národného výboru aj malé dieťa v kočiari s Česko-slovenskou vlajkou v ruke.

„To najcennejšie, čo môže každý zberateľ urobiť zo svojou zbierkou je, že sa o ňu podelí. A aj preto je táto moja iniciatíva. Chcel som si aspoň takouto formou pripomenúť 30. výročie Nežnej revolúcie v Prievidzi. Vrátiť sa trochu v čase, opäť navštíviť Námestie 4. apríla, pozrieť sa na tú eufóriu ľudí, Prievidžanov, ktorí, každý svojou troškou, prispeli k toľko vytúženej slobode. Pretože ani sloboda a demokracia nie je samozrejmá“ povedal Michal Dobiaš.

Do tejto výnimočnej edície pohľadníc sa zapojili aj dvaja fotografi z partnerského mesta Šumperk. Na dvoch spomienkových pohľadniciach vidieť, ako vyzeral November `89 v Českom Šumperku.

„Nežná revolúcia v roku 1989 sa viazala k spoločnému štátu. Tvorili sme jeden celok s Českou republikou. A Šumperk bol už vtedy naším partnerským mestom. Aj preto som do tejto edície pohľadníc, takto symbolicky, pridal dve pohľadnice zo Šumperku.“ dodáva Dobiaš.

Darčekové balenie pohľadníc k 30. výročiu Nežnej revolúcie je možné kúpiť si v Turisticko-informačnej kancelárii mesta Prievidza na Námestí slobody, v sieti predajcov alebo priamo u zberateľa Michala Dobiaša.


Autormi fotografií sú: Milan Gross, P. Kašparová, Jaromir Roller.

Ďalšie správy