Aj mesto Prievidza sa dnes zapojí do celoslovenskej protestnej akcie

30.1.2023
Aj mesto Prievidza sa dnes zapojí do celoslovenskej protestnej akcie

Mesto Prievidza sa pripája k celoslovenskej iniciatíve „Mestám a obciam  zhasína nádej“. V čase od 19:00 do 19:30 zhasne časť verejného  osvetlenia. Ide o spoločnú reakciu samospráv na zatiaľ nevyriešenú  otázku podpory štátu pre samosprávy v dobe, kedy rapídne stúpajú ceny  energií, čo v značnej miere obmedzuje základné fungovanie miest a obcí.

Viaceré mestá a obce po celom Slovensku zhasnú na protest v pondelok  večer verejné osvetlenie. Chcú tak upozorniť, že situácia s neriešením  cien energií pre samosprávy má mimoriadne vážne a negatívne dosahy na  plnenie mnohých ich základných úloh.

Verejné osvetlenie zhasnú na polhodinu od 19.00 h. "Mestá a obce nie  sú autormi problémov. Sú obeťami zlých rozhodnutí vlády a to, čo v tomto  období najviac potrebujeme, je rýchla a efektívna pomoc od vlády," vyhlásili samosprávy.

Očakávajú riešenia, ktoré im pomôžu s vysokými účtami za jeseň a zimu  minulého roka. Rovnako od vládneho kabinetu chcú, aby priblížil aj pomoc  v tomto roku a nezabudol ani na samosprávy, ktoré využívajú biomasu,  pelety či drevoštiepku.

"Očakávame, že pomoc nebude formou refundácie, lebo od mnohých  samospráv na pokraji priepasti nemôžeme očakávať, že si zoberú úvery a  potom budú čakať na ich preplatenie od štátu," povedal ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Združenie pripomína, aby sa na pomoc nezabudlo na ďalší rok, v ktorom samosprávy budú dostávať ročné zúčtovanie za tento rok. "Lebo ani toto nemusí byť o zvládnuteľnej finančnej výške," podotkli zo združenia.

Vláda samosprávam deklarovala pomoc s energokrízou. Od 1. januára do 31.  marca má byť cena elektrickej energie pre samosprávy zastropovaná na  úrovni 199 eur za megawatthodinu a pri plyne na úrovni 99 eur za  megawatthodinu. Pri nákladoch nad strop pri elektrine a plyne má 80  percent z toho preplatiť štát.

So zástupcami samospráv sa v uplynulých dňoch stretol dočasne poverený  minister hospodárstva Karel Hirman. Informoval ich, že pomoc pôjde cez  schému, ktorá fungovala už vlani v decembri. O prvé kompenzácie za  január bude možné požiadať v priebehu februára.

Ďalšie správy