Ako budeme fungovať od pondelka? Prehľad opatrení platných od 10. mája. Uvoľňuje sa šport a kultúrne podujatia

7.5.2021
Ako budeme fungovať od pondelka? Prehľad opatrení platných od 10. mája. Uvoľňuje sa šport a kultúrne podujatia
koronavírus Covid automat

Hlavný hygienik Ján Mikas avizoval viacero zmien v opatreniach od 10. mája:

  • Umelé kúpaliská v prvom a druhom stupni varovania budú môcť poskytovať služby pre tréningy pre kluby. v 1. stupni varovania: v exteriéri maximálne 50 osôb, v interéri a plávanie s vodným pólom maximálne 25 ľudí
  • Kabínkové lanovky v 1. stupni bez obmedzení, v druhom jedna osoba, v ostatných sa používať nemôžu.
  • Čo sa týka kultúrnych podujatí, v prvom stupni varovania je povolený limit pre exteriér 500 ľudí, pre interiér 250 k 1. stupni, 200 pre exteriér a 150 interiér pre druhý stupeň.

Naďalej ostávajú zatvorené kiná, hlavný hygienik však postupne povoľuje kultúrne podujatia s maximálne 50-percentnou kapacitou. Na akciách môže byť len sediace obecenstvo, interiérové filmové  predstavenia nie sú povolené, ani podujatia pre školopovinné deti.

Povolené sú divadlá, exteriérové filmové a audiovizuálne predstavenia, koncerty, tanečné produkcie, festivaly aj výstavy.

Mikas priznal, že aktuálny covid automat nereflektuje súčasnú situáciu, čo by malo zmeniť prijatie aktualizovanej verzie. Vláda by sa ním mala zaoberať budúci týždeň.

Od 10. mája úzke kontakty pozitívnych osôb už nebudú musieť ísť do izolácie, ak sú bez príznakov ochorenia a sú zaočkovaní buď mRNA vakcínou (14 dní po druhej dávke), vektorovou vakcínou (4  týždne po prvej dávke) alebo ak prekonali covid a sú zaočkovaní  ľubovoľným druhom vakcíny (14 dní po prvej dávke).

Zákaz vychádzania na väčšine Slovenska naďalej platí od 21:00, podľa ministra Lengvarského aj hlavného hygienika by sa toto opatrenie  mohlo budúci týždeň meniť, záleží to na rozhodnutí vlády.



Počet ľudí na svadbách sa nemení – maximálny počet ľudí na obrade je šesť, svadobné hostiny nie sú naďalej povolené, povedal hlavný hygienik Ján Mikas.

Hlavný hygienik pripomenul aj to, že sa rušia nákupné hodiny vyhradené  pre seniorov a ZŤP osoby a ich sprievod v potravinách a drogériách.

S covidom alebo podozrením naň je aktuálne v nemocniciach 1117 ľudí, na umelej pľúcnej ventilácii je 156 pacientov. „Čísla sú veľmi povzbudzujúce,“ hovorí minister Lengvarský.

Minister Lengvarský potvrdil, že vo štvrtok prišli na Slovensko výsledky testov vakcíny Sputnik V z Maďarska. Podľa ministra zdravotníctva boli výsledky testov v poriadku a rezort rozhodne o ďalšom postupe.

správu budeme aktualizovať

tlačová konferencia



Ďalšie správy