Ako budú vyzerať vianočné trhy v Prievidzi v roku 2020?

25.11.2020
Ako budú vyzerať vianočné trhy v Prievidzi v roku 2020?

Pýtali sme sa mesta Prievidza, či, a za akých podmienok budú tento rok vianočne trhy v Prievidzi

1. Áno, uskutočnia, aj keď v obmedzenom režime, keď namiesto 60 predajných stánkov budeme mať len 10. Príležitostný trh sa uskutoční v zmysle VZN č. 6/2016 o podmienkach predaja.... v obvyklom termíne, teda od 13. do 23. decembra na Námestí slobody v Prievidzi a rozhodnutie o tom, či podujatie v tejto situácii organizovať, vzišlo z komunikácie na úrovni vedenia mesta a samozrejme aj po komunikácii s RÚVZ so sídlom v Bojniciach. Hlavným argumentom pri rozhodovaní o konaní/nekonaní podujatia bolo nielen zabezpečenie vianočnej atmosféry v meste, ale hlavne pomoc predajcom, ktorí v tomto roku vzhľadom na okolnosti trpia núdzou.

 

2. Čo sa týka opatrení, zabezpečíme dostatočné rozostupy medzi predajnými jednotnými predajnými stánkami - máme na to ideálny priestor, keďže ľadová plocha tento rok nebude, tak sa môžeme na ploche námestia usporiadať tak, aby sme dodržali bezpečné vzdialenosti. Zároveň v oblasti občerstvenia vyberáme sortiment, ktorý nie je náročný na rozloženie - drobné občerstvenie (sladkosti - medovníčky, vianočný punč, koláče, štrúdle a pod.). Pri stánkoch nebudú žiadne lavice, stoly či sety na sedenie a dáždniky, ale len jeden-dva stand-by stolíky na občerstvenie postojačky. Zo spotrebného sortimentu vyberáme drobné vianočné ozdoby, dekorácie, svietniky,  remeselné výrobky, imelo a pod. Všetci predajcovia budú pred prevzatím povolenia poučení o tom, že majú mať v stánku dezinfekčný prostriedok a samozrejme rúško a aj o tom, aby v prípade potreby upozorňovali kupujúcich na potrebné rozostupy.

 

Vzhľadom na tieto skutočnosti nepredpokladáme, že sa námestie nekontrolovateľne zaplní kupujúcimi či návštevníkmi. Skôr nám ide o to, aby sme okrem tradičnej vianočnej výzdoby, ktorú nám na živých vianočných stromčekoch, rozmiestnených po námestí, pomáhajú zabezpečovať svojimi ozdobami žiaci ZŠ a MŠ,  ponúkli našim obyvateľom a návštevníkom aspoň kúsok priestoru na zastavenie sa a vychutnanie si vianočnej atmosféry či nákup drobných darčekov, ktoré im predajcovia ponúknu.

Ďalšie správy