Ako na pasívne investovanie s investičnými plánmi XTB

15.4.2024
Ako na pasívne investovanie s investičnými plánmi XTB

Pasívne investovanie sa stáva obľúbenou stratégiou aj pre menších investorov, pretože v mnohých prípadoch umožňuje dosahovať výnosy aj bez toho, aby museli aktívne obchodovať na burze. Tento pasívny spôsob je navyše vhodný aj pre začiatočníkov. Základom každého investovania sú však kompletné informácie, z ktorých niektoré si teraz spomenieme.

Jednoduchá, nízkonákladová a časovo úsporná stratégia, ktorá funguje na princípe kopírovania výkonnosti trhu alebo indexu – práve tak by sa dala charakterizovať pasívna forma investovania.

V čom však spočíva hlavný rozdiel oproti aktívnemu spôsobu? Pasívny prístup trh dlhodobo pozoruje, nesnaží sa ho prekonať, ako je tomu pri aktívnej forme. Samotný proces pritom trvá niekoľko rokov bez ohľadu na volatilitu trhu. Rátať možno teda s nižšou mierou rizika a dosiahnutím priemerných výnosov.

Najbežnejším spôsobom pasívneho investovania a zhodnotenia úspor je investícia do ETF fondov. Takéto riešenie je pritom čoraz populárnejšie, keďže s minimom úsilia je možné vytvoriť diverzifikované portfólio. Na diverzifikáciu ako výhodu ETF poukazuje aj broker XTB: „Ako príklad si môžeme vziať už spomínané S&P 500, ktoré zahŕňa 500 najväčších amerických spoločností. Ak by jedna firma skrachovala, váš zisk z tejto jednej akcie by šiel do straty, ale celkové portfólio by pravdepodobne zostalo stále v pluse, pretože máte ďalších 499 firiem, ktoré generujú nejaký zisk.“ Viac o stratégii a pasívnom automatickom investovaní do ETF v roku 2024 si môžete prečítať tu.

Investičné plány od XTB pre pasívne investovanie

Vhodným nástrojom na pasívne investovanie vašich úspor sa môžu stať práve investičné plány. Takéto riešenie ponúka aj spoločnosť XTB, pričom zostaviť si možno hneď niekoľko portfólií, ktoré sa skladajú z rôznych ETF. Okrem toho je možné nastaviť aj ľubovoľný percentuálny podiel jednotlivých investícií.

Výhodou investičných plánov od XTB je ich flexibilné spravovanie, veľký výber ETF fondov, transparentnosť aj nízky vstupný limit. Pasívne investovanie je dostupné už od niekoľkých eur, takže je vhodné pre široké spektrum klientov.

Vlastné investičné portfólio

XTB ponúka svojim klientom možnosť investovať prostredníctvom online platformy a mobilnej aplikácie. Platforma využíva patentovanú technológiu pre dostupnejšie a pohodlnejšie pasívne investovanie, ktoré je založené na ETF, a v súčasnosti je možné aj pravidelné financovanie plánov. Finančné prostriedky sa teda investujú automaticky podľa nastavení klienta.

Klienti XTB na Slovensku si môžu vyskladať 10 rôznych portfólií, pričom v každom z nich môže byť 9 ETF. Dostupných je viac ako 360 ETF v rôznych sektoroch a odvetviach z rôznych krajín. Investičné plány si môžete zostaviť svojpomocne, alebo využiť návrhy vychádzajúce z individuálnych preferencií klienta. Zostavovanie portfólia si teda môžete uľahčiť, čo je výhoda najmä pre začínajúcich investorov.

Ak sa vaše priority a ciele zmenia, je možné svoje prostriedky aktívne spravovať a prerozdeľovať, pretože investičné plány sa dajú kedykoľvek otvoriť alebo uzavrieť.

Tento článok neslúži ako investičné poradenstvo. Každá investícia je do určitej miery riziková, preto je vhodné konzultovať investície s odborníkom a uistiť sa, že sú v súlade s vašimi cieľmi a očakávaným rizikom.

 

Zdroj: XTB

Ďalšie správy