Ako udržiavať hydroizoláciu vašej plochej strechy, aby vám vydržala čo najdlhšie?

14.9.2023
Ako udržiavať hydroizoláciu vašej plochej strechy, aby vám vydržala čo najdlhšie?

So strechami je to podobné, ako s automobilmi. Na to, aby ste s autom  mohli jazdiť čo najdlhšie a slúžilo vám tak, ako má, musíte sa o neho  starať. Pravidelne veci kontrolovať, sem tam niečo vymeniť a predchádzať  poškodeniu dôležitých častí. Hydroizolácia patrí k veciam, ktoré si na  streche vyžadujú pozornosť.

Hydroizolácia strechy je kľúčová zložka pri ochrane domu proti vlhkosti alebo vode.  Pravidelná kontrola môže odhaliť nedokonalosti a chyby, ktoré by mohli  spôsobiť vážnejšie problémy. Kontrola hydroizolácie je jednoduchá a  zväčša ju dokáže vykonať každý. Tu je pár tipov, ako na to. 

Vizuálna kontrola

Skontrolujte spoje a fólie, či sa  na nich nenachádzajú trhliny alebo nie sú inak mechanicky poškodené.  Strecha je pravidelne vystavovaná vonkajšími vplyvmi a po čase sa  materiály môžu unaviť alebo opotrebovať. Ak sa to stane, netreba  panikáriť. Oprava nemusí byť hneď náročná. Treba si na to však dávať  pozor. 

Kontrola vtokov

Ak sa na streche dlho drží voda, je  šanca, že máte upchaté vtoky. Stojatá voda môže negatívne vplývať na  izoláciu a je dôležité, aby boli udržiavané v dobrom stave. Upchaté  vtoky si nemusíte hneď všimnúť. Je preto dobré, skontrolovať strechu  niekedy aj po daždi. 

Čistenie strechy

S čistením strechy to netreba  preháňať. Avšak, ak sa tam objavia nánosy rastlín, mechanických častí  alebo vtáčieho trusu, je dobré ju raz za čas dať do pucu. Dávajte si  hlavne pozor na rastliny, Ich korenie môžu tvoriť malé trhliny a taktiež  upchať vtoky. 

Kontrola odvetrávania

Na dlhodobú životnosť strechy je  potrebné kvalitné odvetrávanie. Ak strecha nie je dobre odvetraná,  vzniká vlhkosť, ktorá môže strechu poškodiť. Je dobré pravidelne  kontrolovať, či odvetrávanie nie je poškodené alebo niečím upchaté. 

Kontrola po extrémnom počasí

Extrémne počasie môže poškodiť  nielen hydroizoláciu, ale celú strechu. Je nevyhnutné, aby ste po silnom  vetre alebo daždi skontrolovali vašu strechu. Jej komponenty sú stavané  na vyčíňanie počasia, no vo výnimočných prípadoch, ako napríklad  spadnutý konár, sa môže krytina ľahko poškodiť. 

Kontrola upevnenia antén a iných konštrukcii

Ak sa na vašej streche nachádza  nejaká konštrukcia, je dôležité kontrolovať jej okolie. Pri všetkom, čo  narúša krytinu sa môžu vyskytovať nedokonalosti, ktoré budú viesť k  poškodeniam hydroizolácie. 

Ak by ste počas kontroly objavili  nejaké chyby alebo poškodenie hydroizolácie, je najlepšie kontaktovať  odborníkov. Rozsiahle služby ohľadom plochých striech ponúka Gamat


Ďalšie správy