AKTUÁLNE: Pri kaplnke v Porube napadol medveď staršieho muža, má pohryzenú ruku (video)

13.6.2022
AKTUÁLNE: Pri kaplnke v Porube napadol medveď staršieho muža, má pohryzenú ruku (video)

V obci Poruba v Prievidzskom okrese dnes doobeda napadol medveď  človeka. Ako informoval na sociálnej sieti starosta obce Tomáš Tóth,  stalo sa to pri tamojšej kaplnke v doobedňajších hodinách. 

Starosta malej obce na strednom Slovensku informoval o ďalšom strete človeka s medveďom, “Oznamujeme  občanom, že dnes doobeda bol pri miestnej kaplnke napadnutý človek  medveďom. Žiadame občanov o maximálnu opatrnosť a zvýšenú pozornosť pri  prechádzaní lesom. Ďakujeme za pochopenie,” zhrnul Tóth v krátkom stanovisku.

Podľa našich informácií sa jedná o staršieho muža, starosta obce  hovorí, že bol pravdepodobne z Bojníc. Pán išiel ku miestnej kaplnke k  liečivému prameňu, ktorý je vyhľadávanou a frekventovanou lokalitou, keď  ho napadol medveď. Tóth tvrdí, že to bolo v intraviláne obce. “Stalo  sa to veľmi blízko zastavaného územia, možno 200-250 metrov od obydlí a  to miesto, kde sa to stalo, tak to je naozaj veľmi vyhľadávané medzi  turistami. Chvalabohu to nie je také vážne ako to bolo prezentované,” povedal  pre zregionu.sk s tým, že pán skončil s poraneniami v nemocnici. Medveď  ho mal podľa informácií starostu dohrýzť. Sanitku si Bojničan zavolal  sám a na mieste zasahovali všetky záchranné zložky, Boli v podstate všetky záchranné zložky na mieste, bola tu aj štátna ochrana prírody,” priblížil Tóth s tým, že Zásahový tím pre medveďa hnedého je na ceste z Popradu.

S medveďmi v obci problémy nemajú, “Takéto niečo sa stalo  po prvýkrát, ale nebolo to prvýkrát, čo sa medvede pohybovali blízko  ľudských obydlí, ale teda takto vypätá situácia ešte nenastala,” uzavrel starosta.

Video: Útok medveďa v Porube (okres Prievidza)


Boris Kollár vyhlásil, že za stav s medveďmi nesie priamu politickú zodpovednosť minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Predseda Sme rodina a parlamentu to povedal v reakcii na ďalší útok medveďa na človeka.

„Dokedy budete otáľať? Kým ‚vegetariáni‘ zabijú prvé dieťa? Poprípade  aj s jeho mamou? Je to vaša priama zodpovednosť a za tento stav či skôr  ničnerobenie nesiete aj priamu politickú zodpovednosť, a ak k takému  niečomu dôjde, verte mi, že vás nebudeme držať,“ odkázal Kollár Budajovi  cez Facebook.

V stredu na Donovaloch zaútočil medveď na záchranára Horskej záchrannej služby, ktorý utrpel tržnú ranu na hlave.

Posledné sčítanie populácie medveďov uvádza na území Slovenska podľa štátnej ochrany prírody približne 1200 jedincov.

Zmeny v správaní medveďov sú podľa ochranárov dôsledkom prikrmovania  zveri, jednoduchého prístupu ku komunálnemu odpadu či pestovania  kukurice aj v chladnejších regiónoch Slovenska.

Štátna ochrana prírody už avizovala posilnenie zásahového tímu pre medveďa hnedého o ďalších spolupracovníkov. 

Správu aktualizujeme..

Ďalšie správy