Bojnice: 60-ročného muža, ktorý bol hospitalizovaný v bojnickej nemocnici s potvrdeným nálezom pre koronavírus COVID-19, dnes v domácej liečbe zomrel.

30.3.2020
Bojnice: 60-ročného muža, ktorý bol hospitalizovaný v bojnickej  nemocnici s potvrdeným nálezom pre koronavírus COVID-19, dnes v domácej liečbe  zomrel.
koronavírus

AKTUALIZÁCIA Z 31.3.2020

Personál pľúcneho oddelenia Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza  so sídlom v Bojniciach má negatívne výsledky testov na koronavírus

Nález mu bol potvrdený ešte v nedeľu, no po dohovore s hygienikmi ho  podľa informácií TV JOJ dnes pustili do domácej liečby. Dve hodiny na to  pacient, žiaľ, zomrel. Pravdepodobnou príčinou smrti bol infarkt alebo  mŕtvica, no bližšie okolnosti určí až pitva. 

Hospitalizovaný bol na pľúcnom oddelení nemocnice, celé oddelenie ostáva v karanténe.

Na jeho ochorenie prišli náhodou. Pacientovho kolegu poslali po strate chuti a čuchu na test. Test bol pozitívny keď zisťovali kontakty s kým sa stretol, prišli aj na muža na pľúcnom oddelení. Momentálne sa preverujú všetky možne prepojenia a informácie.

AKTUALIZÁCIA

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach  preventívne uzatvorila tamojšie pľúcne oddelenie. Opatrenie súvisí s  úmrtím 60-ročného muža, ktorý tam bol hospitalizovaný a v pondelok v  domácej liečbe zomrel. Primárnu príčinu úmrtia pacienta určí pitva,  nemocnica potvrdila, že mužovi diagnostikovali COVID-19. Úmrtie  pacienta, pozitívne testovaného na COVID-19, potvrdilo pre TASR i  Ministerstvo zdravotníctva SR.

"Aktuálne čakáme na výsledky pitvy, čo bolo primárnou príčinou úmrtia," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

"Pacient bol hospitalizovaný na pľúcnom oddelení od 20. marca,  cestovateľská a epidemiologická anamnéza, opakovane dopytovaná, bola z  jeho strany negatívna. Až na avízo jedného zamestnanca sme dostali  podnet na testovanie, ktoré sa realizovalo v nedeľu (29.3.) s pozitívnym  výsledkom," povedal pre TASR námestník nemocnice Milan Henčel.  

Pacient bol podľa neho stabilizovaný a v pondelok ho už preložili do domácej starostlivosti. "Vzhľadom  na to, že tam bola pozitivita, tak sme kontaktovali Regionálny úrad  verejného zdravotníctva Prievidza, ktorý nám odobril, že keď je pacient  stabilizovaný, afebrilný, bez subjektívnych ťažkostí, môže byť  prepustený do domácej karantény," doplnil.

Bojnická nemocnica zatvorila pľúcne oddelenie. "Zamestnanci sú v  karanténe, pacientov sme zadržali. Zobrali sme základné odbery tým,  ktorí boli v najbližšom kontakte s týmto pacientom a podľa výsledku,  ktorý očakávame v utorok, sa budeme riadiť ďalej," dodal Henčel.

V karanténe z dôvodu kontaktu s bývalým pacientom zostalo 22 zamestnancov bojnickej nemocnice. "Ide  o šesť lekárov, desať sestier, jedného iného zdravotníckeho pracovníka,  troch pomocných pracovníkov a dvoch nezdravotníckych pracovníkov. Len  časti personálu nemocnice, ktorý pacientovi poskytoval zdravotnú  starostlivosť, boli dnes odobrané vzorky, a to z dôvodu nedostatku  odberových setov," spresnila Lenka Kukučková, hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja, pod ktorý nemocnica patrí.

Nemocnica podľa nej funguje s výnimkou pľúcneho oddelenia a pacienti,  ktorí vyžadujú hospitalizáciu, sú umiestnení na oddelení dlhodobo  chorých.

Správu budeme aktualizovať

Zdroj: Noviny.sk, TASR, tvnoviny.sk


Ďalšie správy