Bojnice: Ministerstvo zdravotníctva SR oficiálne spustilo minulý týždeň triáž pacientov.

5.12.2021
Bojnice: Ministerstvo zdravotníctva SR oficiálne spustilo minulý týždeň triáž pacientov.

Nevládzeme, hovoria zdravotníci slovenských nemocníc. Tie sú často na  hrane personálnych možností. Najnovšie číslo vyše 15-tisíc pozitívnych  PCR testov nemilo prekvapilo, no ministerstvo to napokon vysvetlilo  doplnením dát ešte z utorka 30. novembra.

"V sanitke už ledva dýchajú a rozprávajú, ale prosia nás, aby sme ich predsalen rýchlo zaočkovali, nechápu, že je neskoro," hovoria  záchranári. Mnohých už ale do nemocnice previezť nestihnú. Stále  náročnejšie dilemy denne musia riešiť na covidových oddeleniach. "Je to úplne na doraz, z 10 pľúcnych ventilácií je 10 obsadených," vysvetlil riaditeľ nemocnice v Bojniciach Peter Glatz. "Je  ťažko napísať, že teda posledná možnosť nejakej liečby toho človeka je  umelá pľúcna ventilácia, no som si zároveň vedomý, že nemáme ventilátory  pre všetkých" vyjadril sa lekár Ján Krbúšik. 

2. novembra museli aj v Trenčíne vyberať pacientov, ktorých napoja na ventiláciu formou triáže. Nestačilo ani to. "Aj  po realizácii tejto triáže sme mali viac pacientov, ktorí potrebovali  byť na umelej pľúcnej ventilácii, ako umelých pľúcnych ventilácií," dodal Krbúšik. "Je to informácia, ktorú monitorujeme. Podľa našich zistení je stále rezerva čo sa týka umelých pľúcnych ventilácií," vyjadril sa aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 


Ďalšie správy