Bojnice: Personál a pacienti z NsP Prievidza majú negatívne výsledky na koronavírus COVID-19

2.4.2020
Bojnice: Personál a pacienti z NsP Prievidza majú negatívne výsledky na koronavírus COVID-19
koronavírus

Zvyšná časť personálu oddelenia pľúcnych chorôb v Nemocnici s  poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach a pacienti, ktorí  boli v kontakte so zosnulým mužom s COVID-19, mali výsledky testov na  nový koronavírus negatívne. Vo štvrtok to uviedla riaditeľka  Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza so sídlom v  Bojniciach Zuzana Tornócziová.


Negatívne výsledky na nový koronavírus malo i ďalších deväť členov  personálu pľúcneho oddelenia, ich testovanie zabezpečila nemocnica na  začiatku tohto týždňa. Pre nedostatok setov testovali zvyšný personál a  pacientov neskôr.


Zosnulý muž bol na pľúcnom oddelení hospitalizovaný od 20. marca a 30.  marca v domácej liečbe zomrel. Námestník nemocnice Milan Henčel pre TASR  uviedol, že cestovateľská a epidemiologická anamnéza, opakovane  dopytovaná, bola zo strany pacienta negatívna, až na avízo jedného  zamestnanca dostali podnet na testovanie, ktoré sa realizovalo 29. marca  s pozitívnym výsledkom. Pacient bol podľa neho stabilizovaný,  afebrilný, bez subjektívnych ťažkostí a jeho prepustenie do domácej  karantény odobril RÚVZ.


Postup nemocnice preveruje z vlastnej iniciatívy Úrad pre dohľad nad  zdravotnou starostlivosťou. Muž zomrel na obojstranný zápal pľúc a je  pravdepodobne prvou obeťou ochorenia COVID-19 na Slovensku. To, či  pacient zomrel na COVID-19, alebo mal zápal pľúc z iného dôvodu, by malo  byť jasné pravdepodobne v pondelok 6. apríla.

Ďalšie správy