Bojnice: Samičke leňocha dvojprstého z bojnickej zoo vybrali meno Luna

10.5.2022
Bojnice: Samičke leňocha dvojprstého z bojnickej zoo vybrali meno Luna
Bojnice

Kolekciu zvierat v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach doplnila  samica leňocha dvojprstého. Zatiaľ sa nachádza v zázemí. Návštevníci jej  v ankete vybrali meno Luna. Informoval o tom hovorca zoo Pavel Procner.  

"V najstaršej zoologickej záhrade na Slovensku ide o historický  okamih. Počas jej 67-ročného fungovania je príchod tohto atraktívneho  zvieraťa absolútnou novinkou," skonštatoval Procner.

Samička sa po príchode do bojnickej zoo podľa neho rýchlo adaptovala,  teší sa dobrému zdraviu a v súčasnosti si užíva teplú ubikáciu v zázemí.  "S príchodom jari prichádza i teplé počasie a už onedlho zimovník  opustí. Naši návštevníci sa tak budú môcť tešiť na toto ikonické  rozprávkové zvieratko priamo v expozičnej časti zoo. Radostnou správou  je i fakt, že svoj výbeh nebude obývať sama," priblížil.

Leňochy dvojprsté majú dlhú a hustú hnedú srsť, ktorá rastie opačným  smerom, ako je to obvyklé. Dorastajú do dĺžky približne 60 až 64  centimetrov a ich hmotnosť sa pohybuje od šiestich do ôsmich kilogramov.  Majú dlhé končatiny so zahnutými pazúrmi, ktoré slúžia ako háčiky pri  zavesení sa na stromoch.

Teplota tela leňochov je premenlivá. Pri jej veľkom kolísaní upadajú do  strnulosti, ktorá sa na prvý pohľad podobá zimnému spánku. Vtedy prespia  celý deň. Aj mimo tohto obdobia spávajú veľmi dlho, aj viac ako 22  hodín.

Ďalšie správy