Bojnice: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal s dohľadom v bojnickej nemocnici pre úmrtie pacienta

1.4.2020
Bojnice: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal s dohľadom v bojnickej nemocnici pre úmrtie pacienta
koronavírus

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) posúdi poskytnutú  zdravotnú starostlivosť o pacienta Nemocnice s poliklinikou (NsP)  Prievidza so sídlom v Bojniciach, ktorý je pravdepodobne prvou obeťou  COVID-19 na Slovensku. Dohľad začal vykonávať z vlastnej iniciatívy,  potvrdila v stredu pre TASR hovorkyňa úradu Radoslava Muchová.


"V zmysle svojich kompetencií úrad posúdi poskytnutú zdravotnú  starostlivosť počas hospitalizácie pacienta v nemocnici s poliklinikou  Bojnice, teda posúdi správnosť diagnostických a liečebných postupov," spresnila Muchová.


Pitva preukázala, že muž zomrel na obojstranný zápal pľúc. To, či  pacient zomrel na COVID-19 alebo mal zápal pľúc z iného dôvodu, by malo  byť jasné pravdepodobne v pondelok 6. apríla, uviedol minister  zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO). "Už len z titulu, že v tomto  prípade začal ÚDZS ex offo konanie, je tam podozrenie, že došlo k  pochybeniu poskytovania správnej zdravotnej starostlivosti," vyhlásil.


Zosnulý muž bol na pľúcnom oddelení hospitalizovaný od 20. marca a v  pondelok (30. 3.) v domácej liečbe zomrel. Námestník nemocnice Milan  Henčel pre TASR uviedol, že cestovateľská a epidemiologická anamnéza,  opakovane dopytovaná, bola zo strany pacienta negatívna, až na avízo  jedného zamestnanca dostali podnet na testovanie, ktoré sa realizovalo v  nedeľu (29. 3.) s pozitívnym výsledkom. Pacient bol podľa neho  stabilizovaný a v pondelok ho preložili do domácej starostlivosti.


"Vzhľadom na to, že tam bola pozitivita, tak sme kontaktovali  Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prievidza, ktorý nám odobril, že  keď je pacient stabilizovaný, afebrilný, bez subjektívnych ťažkostí,  môže byť prepustený do domácej karantény," doplnil. Bojnická nemocnica nemá infekčné oddelenie.


Časť personálu oddelenia pľúcnych chorôb bojnickej nemocnice otestovali  na prítomnosť nového koronavírusu s negatívnym výsledkom. Na testovanie  ďalších zdravotníkov i pacientov nemocnica čaká, keďže nemá k dispozícii  dostatok testovacích setov.


"ÚDZS nemá kompetenciu posudzovať konanie a rozhodnutia iného  pracovníka ako zamestnanca poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, teda  v tomto prípade bude posudzovať konanie a rozhodnutia zamestnancov  nemocnice, respektíve príslušného oddelenia. Ak by však úrad v rámci  výkonu dohľadu zistil iné závažné nedostatky, postúpi ich na ďalšie  konanie príslušnému orgánu," reagovala v tejto súvislosti Muchová.


Zriaďovateľom nemocnice v Bojniciach je Trenčiansky samosprávny kraj  (TSK), ktorý podľa jeho hovorkyne Lenky Kukučkovej nebude komentovať  vyjadrenia ministra zdravotníctva, týkajúce sa údajného zlyhania  bojnickej nemocnice. "Je poľutovaniahodné, že miesto toho, aby sa  určili jasné pravidlá a postupy, zabezpečili osobné ochranné pracovné  prostriedky a dostatok odberových súprav, robia sa predčasné a ničím  nepodložené vyhlásenia o tom, kto zlyhal a pochybil. TSK sa k tejto  situácii vyjadrí po ukončení šetrenia Úradom pre dohľad nad zdravotnou  starostlivosťou," dodala.

Ďalšie správy