Bojnice: V bojnickej nemocnice pribudla fototerapeutická kabína

3.5.2022
Bojnice: V bojnickej nemocnice pribudla fototerapeutická kabína
Bojnice

Vybavenie kožného oddelenia Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so  sídlom v Bojniciach doplnila nová fototerapeutická kabína. Prístroj  slúži na liečbu rôznych kožných ochorení. Informovala o tom nemocnica na  svojej stránke.

Fototerapia patrí k základným fyzikálnym liečebným metódam v kožnom  lekárstve. Využíva dva liečebné režimy, pričom ich voľba závisí od typu  kožného ochorenia. Najčastejšou indikáciou na liečbu sú psoriáza,  atopický ekzém, vitiligo, svrbenie kože, ale aj mnohé iné.

"Priebeh ošetrenia je jednoduchý. Po vyšetrení lekárom, zhodnotení  stavu a poučení pacienta dochádza k samotnej fotoliečbe. Nakoľko je  dávka žiarenia silnejšia ako v soláriách, je nutný dozor vyškoleného  personálu," uviedol primár kožného oddelenia Tibor Štovčík.

Aj fototerapia má podľa neho svoje kontraindikácie, patria k nim kožné  nádorové ochorenia, infekčné ochorenia, duševné poruchy, epilepsia či  užívanie fotosenzibilizujúcich liekov.      

Terapia má i nežiaduce účinky, z akútnych je to spálenie a fotoalergická  reakcia, medzi chronické patria starnutie kože a neskorý vznik kožnej  rakoviny. "Nežiaduce účinky pritom závisia od kumulatívnej dávky,  preto je dôležité správne a odborné vedenie  fototerapie vyškoleným  personálom," podotkol Štovčík.

Prístroj nemeckého výrobcu v hodnote 39.478 eur zakúpila nemocnica z  finančných prostriedkov svojho zriaďovateľa - Trenčianskeho  samosprávneho kraja.

Ďalšie správy