Bojnice: Za prvý týždeň sa prišlo zaočkovať k bojnickej lekárke takmer 20 ľudí

22.9.2021
Bojnice: Za prvý týždeň sa prišlo zaočkovať k bojnickej lekárke takmer 20 ľudí

Samotní pacienti všeobecnej lekárky z Bojníc podmieili túto možnosť očkovania.

Možnosť zaočkovať sa proti ochoreniu COVID-19 využilo za prvý týždeň  vakcinácie u jednej zo všeobecných lekárok v Bojniciach zatiaľ 18 ľudí.  Išlo o starších i mladších ľudí. Lekárka Katarína Vičanová sa stretla i s  antikampaňou, keď jedna z pacientok ľudí odhovárala od očkovania.

"V ambulancii sme sa rozhodli očkovať preto, lebo niektorí naši  pacienti povedali, že sa dajú zaočkovať len vtedy, keď ich budeme my  očkovať, pretože ich najlepšie poznáme," ozrejmila v stredu pre TASR Vičanová.

Rozbeh očkovania v ambulanciách označila lekárka za dlhší. "Väčšinou  sme potom pacientom hovorili, že ak majú možnosť zaočkovať sa, aby tak  urobili čím skôr. V súčasnosti sa začína aj očkovanie proti chrípke,  takže sa to prelína. Nie sú tam striktné intervaly, rozstup je tam len  preto, aby sa vedeli vylúčiť nežiaduce účinky, či je to po očkovaní  proti ochoreniu COVID-19 alebo proti chrípke. Odporúča sa preto  dodržiavať interval v dĺžke dvoch týždňov," priblížila Vičanová.

Bojnická lekárka má podľa svojich slov v kapitácii mladších i starších pacientov, tých nad 60 rokov je viac ako 800. "Je pravda, že tí starší sú už väčšinou po očkovaní, skôr sa k tomu prikláňajú ako mladší," ozrejmila.

S vakcináciou v bojnickej ambulancii začali len pred týždňom, proti  ochoreniu COVID-19 zaočkovali 18 ľudí, išlo prevažne o starších  pacientov, ktorí to podmienili vakcináciou v ambulancii, konkretizovala  Vičanová. "Mali sme i 20-ročné dievča, ktoré robí v službách,  hovorilo, že zamestnávateľ chcel, aby bolo zaočkované a vyhlo sa  testovaniu," doplnila Vičanová.

Všeobecná lekárka sa podľa svojich slov stretla i s antikampaňou proti očkovaniu. "Je  smutné, že sa k tomu vyjadrujú ľudia, ktorí o tom vlastne nič nevedia.  Ani o fungovaní očkovacích látok, ani o ich princípe. Aj v čakárni sme  sa s tým stretli, keď prišla pacientka a doniesla výsledky svojej matky,  strašila tých, ktorí čakali na očkovanie, tým, kto všetko umrel a kto  mal aké vedľajšie účinky," dodala.

Miera zaočkovanosti v okrese Prievidza predstavuje podľa dostupných  údajov 38 percent, pri obyvateľoch nad 50 rokov je v súčasnosti na  úrovni 51,2 percenta.

Ďalšie správy