Bojnická nemocnica má nový prístroj, ktorý je veľkou pomocou onkologickým pacientom na hornej Nitre

17.6.2024
Bojnická nemocnica má nový prístroj, ktorý je veľkou pomocou onkologickým pacientom na hornej Nitre
Bojnice

Dnes v bojnickej nemocnici po prvýkrát úspešne aplikovali  periférne zavedený centrálny katéter - odborným názvom PICC. Malá  skratka s obrovským významom pre onkologického pacienta.

Jedná sa o dlhú, tenkú hadičku (katéter), ktorá je zavedená cez  žilu v oblasti hornej končatiny (paže) pomocou ultrazvukového prístroja  až do veľkých, centrálnych žíl v hrudníku. PICC katéter tak nahradí  dennodennú potrebu „napichovania“ žilného vstupu, čím sa zvýši komfort  pri podávaní onkologickej liečby. Strednodobý žilný prístup môže byť  pacientovi ponechaný až 1 rok.

Zákrok vykonali zdravotníci na digitálnej sklopnej stene. Nemocnica  zakúpila multifunkčný prístroj z finančnej podpory Európskej únie  prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu v rámci  projektu zmierňovania dopadov pandémie COVID-19. Je jediným svojho druhu  v Trenčianskom kraji. Okrem prístroja NsP obstarala v rámci projektu i  mobilné odberové miesto, vyšetrovaciu techniku na COVID-19, osobné auto,  laparoskopickú vežu, tri EKG prístroje, defibrilátory či 60 klasických a  70 nastaviteľných akútnych lôžok.

Foto: Nemocnica Bojnice

Ďalšie správy