Bojnická nemocnica má na očnom oddelení nový špičkový prístroj

3.2.2023
Bojnická nemocnica má na očnom oddelení nový špičkový prístroj

Výborná správa pre očných pacientov! V mesiaci december bojnická nemocnica  rozšírila prístrojové vybavenie na očnom oddelení o nový OCT  prístroj - Angio DRI OCT Triton plus , ktorý umožní rýchlo a bezbolestne  získať našim lekárom ešte presnejšie a podrobnejšie údaje o oku  pacienta, čo zefektívni ich prácu pri určovaní diagnózy a následnom  výbere liečebného postupu.

Čo je OCT a k čomu nám slúži?
Vo  všeobecnosti nám OCT (Optická koherentná tomografia) slúži na  vyšetrenie sietnice, terča zrakového nervu a analýzu predného segmentu  oka. Prístroj umožňuje vyšetrenie sietnice v rezoch. Takto je možná  presná analýza a detekcia porúch sietnice v jej vrstvách.

AngioOCT – DRI OCT Triton plus /TOPCON/
Angio OCT  patrí medzi najnovšie neinvazívne zobrazovacie techniky sietnice. Okrem  zobrazenia jednotlivých vrstiev sietnice umožňuje vizualizáciu  sietnicového i chorioidálneho cievneho riečišťa a objemového krvného  toku sietnicových ciev s vysokým rozlíšením. Jednou z hlavných výhod  tohto vyšetrenia je, že nie je potrebné aplikovať kontrastnú látku, je  možné ho použiť aj počas tehotenstva a u pacientov s alergiou.  Aplikovanie kontrastnej látky bolo v týchto prípadoch častou  kontraindikáciou. Zároveň je možné sledovať progresiu tvorby  neovaskularizácii (patologickú cievnu novotvorbu) alebo pozorovať ako sa  mení stav pacienta počas liečby.
Ide o vyšetrovaciu metódu  využívanú na diagnostiku cievnych a metabolických ochorení sietnice.  Patrí sem diabetická retinopatia, vekom podmienená degenerácia makuly,  oklúzie ciev sietnice, cievne anomálie a iné.


Ďalšie správy