Bojnická zámok SNM – Múzeum Bojnice bude mať nového riaditeľa

29.12.2020
Bojnická zámok SNM – Múzeum Bojnice bude mať nového riaditeľa
Bojnice Bojnický zámok

Dlhoročný riaditeľ SNM - Múzea Bojnice Ján Papco odišiel do dôchodku. Dlhoročný pracovník kultúry je autorom Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel, ktorý začal písať svoju históriu v roku 1994.

Dlhoročný riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice Ján  Papco odišiel do dôchodku. Kultúrnu inštitúciu, ktorá sídli v národnej  kultúrnej pamiatke, viedol viac ako 30 rokov, je autorom i  Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel. TASR o tom informovala  kultúrno-propagačná manažérka SNM - Múzea Bojnice Petra Gordíková.

Papco začal pracovať v bojnickom múzeu už v roku 1973, v jeho vedení tam  pôsobil od roku 1989. Vyštudovaný historik umenia je autorom viacerých  odborných publikácií a štúdií, jeho zatiaľ posledná vydaná pod názvom  Múzejník (?) s vlastnou hlavou. Spomienky, myšlienky je venovaná  tohtoročnému 70. výročiu múzea a mapuje prostredníctvom autobiografie  udalosti na Bojnickom zámku.  

Dlhoročný pracovník kultúry je autorom Medzinárodného festivalu duchov a  strašidiel, ktorý začal písať svoju históriu v roku 1994. Popudom na  založenie festivalu bola spontánna nočná prehliadka zámku s japonskými  podnikateľmi. Múzeum tak začalo s organizovaním nočných prehliadok a  neskôr strašidlá zhromaždilo v rámci jednej zastrešujúcej akcie.

Dlhoročný riaditeľ SNM - Múzea Bojnice Ján Papco

Historik umenia je autorom i ďalších inscenovaných podujatí na zámku. Od  začiatku svojho pôsobenia sa venoval i umelecko-historickému výskumu.

Po odchode Papca riadením dočasne poveria jeho doterajšieho zástupcu  Mikuláša Letavaya. Vo funkcii by mal pôsobiť od januára 2021 maximálne  na šesť mesiacov, respektíve do ukončenia výberového konania. To plánujú  vyhlásiť počas januára 2021.

Ďalšie správy