Bojnický zámok musí obmedziť osvetlenie. Rezort kultúry prerušil dekoratívne osvetlenie svojich pamiatok

26.9.2022
Bojnický zámok musí obmedziť osvetlenie. Rezort kultúry prerušil dekoratívne osvetlenie svojich pamiatok
Bojnice Bojnický zámok

Pamiatky, ktoré sú v správe Ministerstva kultúry (MK) SR a jeho  organizácií, nebude od pondelkového večera propagovať dekoratívne a  reprezentačné osvetlenie. Povolené majú len svietenie, ktoré je  nevyhnutné z bezpečnostných a prevádzkových dôvodov. Nariadenie, ktoré  vydala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO), sa týka napríklad i  Spišského hradu, Bojnického či Zvolenského zámku.

Príkaz ministerky ako súčasť úsporných opatrení v súvislosti s  očakávaným zdražovaním energií potvrdila hovorkyňa MK Zuzana Viciaňová. "Dočasné  zrušenie sa týka iluminácie, teda osvetlenia ktoré má odprezentovať  pamiatku po zotmení pre okoloidúcich. Zvyšok osvetlenia ostáva v  prevádzke, niektoré ani nemôžu byť vypnuté z bezpečnostných dôvodov," dodala.

Zákaz propagačného osvetlenia sa vzťahuje nielen na objekty, ale aj  všetky architektonické a dekoratívne prvky, ktoré k nim prislúchajú.  Reprezentačné osvetlenie je povolené len počas významného sviatku alebo  inej špeciálnej udalosti. Opatrenia platia do odvolania.

Hovorkyňa priblížila, že rezort prijal v súvislosti so šetriacim režimom  súbor opatrení, ktoré sa týkajú úradu i jeho zriaďovateľských  organizácií. Patrí k nim skrátenie vykurovacieho obdobia, zníženie  teploty vykurovania cez deň na 20 a v noci a cez víkend na maximálne 17  stupňov Celzia, takisto práca z domu počas piatkov.

Umelecké a zbierkotvorné inštitúcie majú takisto zaviesť niektoré špecifické opatrenia. "Ide o napríklad o vypnutie osvetlenia výstavných/expozičných  priestorov v neprítomnosti návštevníkov v súlade s platnými normami či  obmedzenie osvetľovania divadelných a koncertných sál pred a po  predstaveniach," priblížila.

Rezort podľa jej slov plánuje ušetriť 2000 MWh do konca roka 2023. "Výpočet finančnej úspory je momentálne pre vysokú volatilitu na trhu s energiami veľmi neistý," dodala.

Foto úvodná: Michal Kališ

Foto v článku: SNM-Múzeum Bojnice, Igor Socha

Ďalšie správy