Bojnický zámok vo farbe krvi

15.4.2021
Bojnický zámok vo farbe krvi
Bojnice Bojnický zámok

Bojnický zámok sa v sobotu 17. apríla 2021 dočasne zahalí do farby krvi. Múzeum tak urobí pri príležitosti Svetového dňa hemofílie.   

Hemofília je často označovaná aj ako kráľovská choroba či choroba modrej krvi. Jej výskyt bol totiž pomerne častý aj v kráľovských rodinách. Jednou z najznámejších prenášačok ochorenia bola kráľovná Viktória. Jej najmladší syn trpel hemofíliou a tri z jej dcér boli podobne ako ona prenášačkami ochorenia. Prostredníctvom manželských zväzkov s viacerými panovníckymi rodmi sa choroba šírila šľachtickými dvormi naprieč Európou.

Hemofília je porucha, ktorá spôsobuje nedostatočnú tvorbu dôležitej bielkoviny krvnej plazmy a tým aj nedostatočnú zrážanlivosť krvi. V prevažnej väčšine prípadov sa vyskytuje
u mužov a slabá zrážanlivosť krvi môže viesť k nekontrolovateľnému vnútornému krvácaniu. Na Slovensku žije s týmto ochorením viac ako 600 pacientov a až tretina z nich sú deti.

 Svetový deň hemofílie si od roku 1989 pripomínajú ľudia na celom svete okrem iného aj rozsvecovaním červených svetiel či farebným osvetlením významných budov a monumentov.

Ďalšie správy