Búrky počas noci z nedele na pondelok boli najintenzívnejšie v Trenčianskom kraji. Na stanici Valaská Belá spadlo 104 milimetrov zrážok

26.7.2021
Búrky počas noci z nedele na pondelok boli najintenzívnejšie v Trenčianskom kraji. Na stanici Valaská Belá spadlo 104 milimetrov zrážok

Búrky počas noci z nedele na pondelok boli najintenzívnejšie v Trenčianskom kraji a blízkom okolí. Priniesli vysoké úhrny zrážok, najvyššie v okolí  Strážovských vrchov, ojedinele aj cez 100 milimetrov, informuje SHMÚ.

Na stanici Valaská Belá spadlo 104 milimetrov zrážok v priebehu  piatich hodín, na stanici Zliechov 110 milimetrov za štyri hodiny.

Bleskové povodne spôsobili vo Valaskej Belej škody veľkého rozsahu.

„Studený front sa bude v našej oblasti vlniť aj v ďalších dňoch,  pričom naše územie sa bude nachádzať pred ním v teplom a vlhkom vzduchu,  aj v silnejšom prúdení. Naďalej sa tak môžu vyskytovať silné búrky  sprevádzané prívalovým dažďom, krúpami a silným vetrom,“ varuje SHMÚ na Facebooku.

Bleskové povodne spôsobili vo Valaskej Belej v okrese Prievidza škody veľkého rozsahu.  Problémy tam spôsobili vyliate prítoky Nitrice a voda z lesov. Viacero  ciest zostalo neprejazdných. Obec vyhlásila tretí stupeň povodňovej  aktivity.

„Škody sú masívne, voda poškodila jednu z ciest, vyplavila polovicu  jej profilu, niektoré miestne komunikácie sú úplne neprejazdné,“ opísal  vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Prievidzi Dušan  Krovina.

Problémy podľa neho spôsobili nielen bezmenné prítoky Nitrice, ale  i voda z lesov, ktoré zasiahli viaceré časti obce, okrem iného i Škrípov  či Gápel. „Tie majú vo veľkej miere neprejazdné cesty. Momentálne sa  pracuje na ich sprejazdnení a na uvoľnení vpustov pod cestami, aby mala  voda kam odtekať,“ dodal.

Foto: DHZ Valaská Belá

Ďalšie správy