Celoplošné testovanie na koronavírus by malo byť dobrovoľné. Bude mať však podmienku

20.10.2020
Celoplošné testovanie na koronavírus by malo byť dobrovoľné. Bude mať však podmienku
koronavírus

Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus má byť dobrovoľné.

Dohodnúť sa mali v pondelok večer na koaličnej rade. Otvorenou témou  zostáva prípadné odmeňovanie tých, ktorí si test nechajú urobiť.  Politici aj odborníci hľadajú riešenie, ktoré by bolo v súlade s  legislatívou.

 

Plošné testovanie bude zrejme dobrovoľné. „Bude  to s veľmi veľkou pravdepodobnosťou dobrovoľné. Ten, kto sa nepreukáže  testom, bude desať dní v karanténe,“ povedal premiér Matovič.

 

Na testovanie treba 20-tisíc zdravotníkov, celkovo je možné zapojiť viac ako 80-tisíc zdravotníkov. Odmena bude 7 eur na hodinu a rizikový príplatok podľa pozitívnych v danom okrsku bude 20 eur za jeden prípad, oznámil premiér.
Osobne bude robiť odbery aj minister Krajčí a jeho štátny tajomník Stachura, ktorý je tiež lekár.

 

Premiér hovorí, že v tejto chvíli pozerať len na seba, a nie na ohrozenie iných, je znakom cynického sebectva. „Odložme až ideologický zápas,“ vyhlásil Matovič. Situácia je podľa  neho vážna a naša nezodpovednosť, menšia či väčšia, môže spôsobiť, že  niekto príde o život.
 Premiér poprosil zdravotníkov, aby pomohli. „Bez nich testovanie nevieme spraviť,“ povedal.

Minister  obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v pondelkovej (19. 10.) relácii RTVS Druhá  vlna uviedol, že od 23. do 25. októbra sa uskutoční pilotné testovanie v  najviac zasiahnutých okresoch epidémiou - v Tvrdošíne, Dolnom Kubíne,  Námestove a Bardejove. Ďalšie hromadné testovanie sa následne uskutoční  od 30. októbra do 1. novembra a od 6. do 8. novembra. Operáciu "Spoločná  zodpovednosť" bude riadiť armáda.

Premiér: V koalícii je zhoda na systéme testovania

V koalícii je jednoznačná podpora pre dobrovoľný systém plošného  testovania na ochorenie COVID-19 s tým, že ten, kto sa na ňom  nezúčastní, bude musieť ostať v desaťdňovej karanténe. Po zasadnutí  Bezpečnostnej rady (BR) SR to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič  (OĽANO), ktorý zároveň oznámil, že o zamýšľanom systéme informovali  prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorá sa na rokovaní BR zúčastnila.

"Myslím, že sme zodpovedali podrobne a dostatočne všetky otázky pani prezidentky," povedal Matovič, ktorý má spolu so svojimi ministrami z rokovania "veľmi dobrý pocit".

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) uistil, že počet nezodpovedaných otázok okolo organizácie plošného testovanie je malý. "O všetkých súvislostiach zodpovedne komunikujeme so strešnými  organizáciami samospráv, príslušnými ministerstvami i regionálnymi  úradmi verejného zdravotníctva,“ povedal. Odmietol výhrady, že by ministerstvo obrany či vláda nekomunikovali so starostami. "Videl som množstvo dezinformácií na sociálnych sieťach, že sa zbavujeme zodpovednosti na úkor samospráv, nie je to pravda," zdôraznil. Armáda má podľa jeho slov zabezpečiť aj dezinfekčné  prostriedky, povedal tiež, že ľudia, ktorých zabezpečí samospráva, budú  dostávať za jeden deň odmenu 50 eur.

Predseda vlády takisto odmietol pochybnosti, že plošné testovanie zlyhá  na nedostatku ľudí, ktorí sa neprihlásia ako dobrovoľníci. "V každom tíme na odbernom mieste bude osem ľudí, ak k nim prídu dobrovoľníci, bude to fajn, ale na nich to nestojí," dodal.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) uviedol, že na výzvu pre  zdravotníkov a študentov lekárskych fakúlt i študentov ošetrovateľstva,  aby sa prihlásili pomôcť pri testovaní, sa už zaregistrovalo 2600  záujemcov. "Verím, že čísla budú ešte rásť," dodal.

Vláda v nedeľu (18. 10.) poverila Ozbrojené sily (OS) SR prípravou a  vykonaním celoštátneho testovania obyvateľov v súvislosti s novým  koronavírusom. Vyčlenených má byť do 8000 príslušníkov OS SR. Ako  priblížil minister obrany, pôjde o operačnú misiu s názvom Spoločná  zodpovednosť. Uviedol, že plánujú nasadiť všetkých disponibilných  vojakov, policajtov a hasičov.

Aktuálne informácie o testovaní aj formuláre pre záujemcov budú  sprístupnené aj na webovej stránke, ktorú pripravuje Ministerstvo obrany  SR.



Ďalšie správy