Cena tepla pre obyvateľov v Prievidzi a Novákoch stúpne o 11,8 %

26.1.2023
Cena tepla pre obyvateľov v Prievidzi a Novákoch stúpne o 11,8 %

Cena tepla pre odberateľov Prievidzského tepelného hospodárstva (PTH),  obyvateľov Prievidze a Novák, stúpne v tomto roku v porovnaní s tým  minulým o 11,8 percenta, v Zemianskych Kostoľanoch o 14,7 percenta.  Zvýšenie reflektuje opatrenie vlády v podobe zastropovania cien energií.  Firmy a majitelia nebytových priestorov budú platiť o 51 percent viac.

"Dosah na cenu pre PTH je predovšetkým dosahom nákladov na nákup  tohto tepla, tzn. od výrobcu Slovenských elektrární, ktoré takisto  zaznamenali nárast vstupov do výroby. Predovšetkým sú to enormné ceny na  povolenky CO2, ktoré vstupujú do tepla a výroby tepla v samotnej  elektrárni," načrtol predseda predstavenstva firmy Rastislav Januščák.

Aj Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), ktoré dodávajú uhlie do  Elektrárne Nováky, boli podľa neho nútené zdvihnúť cenu produkcie, a to  na základe ďalších vstupov. Januščák, ktorý je i predsedom dozornej rady  HBP priblížil, že bane budú mať za minulý a tento rok náklady za  elektrickú energiu o štyri milióny eur vyššie, čo je viac ako  100-percentný nárast.

"Po definitívnom odsúhlasení cenovej regulácie od Úradu pre reguláciu  sieťových odvetví spoločnosť dostala cenový výmer pre Prievidzu na  úrovni 209 eur bez dane z pridanej hodnoty za megawatthodinu (MWh),  pôvodná cena v roku 2022 bola 138 eur, čo je medziročne nárast o 51  percent," ozrejmil predseda predstavenstva.

Dosah na konečné zvýšenie cien tepla pre odberateľov malo podľa neho  nariadenie vlády SR o zastropovaní cien energií, čo v konečnom dôsledku  predstavuje cenu na úrovni okolo 158 eur eur za MWh a pre Prievidzu ide o  zvýšenie o 11,8 percenta. "Pre Nováky sú dosahy obdobné. Ceny, ktoré  dostala spoločnosť pre mesto sú o niečo nižšie, konečná cena je však  tvorená cez distribútora - Benet. Nárast tak predstavuje tiež 51  percent, ale pre obyvateľa je na úrovni 11,8 percenta," doplnil.

Najmenší odberateľ, ktorým sú Zemianske Kostoľany, pri cene tepla sčasti  dopláca na významné straty a malý odber, podotkol Januščák. "Po  prepočte všetkých vstupov vrátane strát výmer vychádza o 118 percent  vyšší ako v minulom roku. Pre obyvateľov to po nariadení vlády bude o  14,7 percenta viac," dodal predseda predstavenstva.

Prievidzská spoločnosť bude od roku 2024 hlavným distribútorom a  dodávateľom tepla pre Prievidzu, Nováky a Zemianske Kostoľany. Nový  zdroj vykurovania buduje v nadväznosti na ukončenie všeobecného  hospodárskeho záujmu výroby elektriny z domáceho uhlia.

Väčšinovým akcionárom spoločnosti s 51-percentným podielom je mesto  Prievidza, zvyšných 49 percent má Hornonitrianske bane zamestnanecká.

Ďalšie správy