Covid automat: Okres Prievidza je od 28.6. konečne zelený

23.6.2021
Covid automat: Okres Prievidza je od 28.6. konečne zelený
prievidza koronavírus Covid automat

Epidémia na Slovensku ustupuje aj ďalší týždeň. Dva posledné okresy, ktoré mali horšiu situáciu, už prešli do lepších farieb. 

Napriek  obavám z variantu delta koronavírusu a diskusii o opatreniach pred  treťou vlnou sa epidemická situácia na Slovensku naďalej zlepšuje.  Posledné dva okresy, kde boli zatvorené interiéri  reštaurácií a museli  sa tam nosiť v interiéry respirátory, prejdú 28. júna do lepšej fázy  v rámci Covid automatu. Na Slovensku tak už nebude ani jeden okres  v červenej či ružovej farbe.

Zároveň však v stredu Úrad verejného zdravotníctva potvrdili, že na  Slovensku je delta variant. Potvrdili ho u človeka, ktorý pricestoval  z Ruska.

„Osoba bola bez úzkych kontaktov a nie je hospitalizovaná. Aktuálne  sa nachádza v domácej karanténe a zodpovedne dodržiava všetky nariadené  protiepidemické opatrenia,“ povedal hlavný hygienik Ján Mikas.

Na delta variant sme podľa premiéra Eduarda Hegera pripravení.  „Myslím si, že sme nachystaní, len je otázka, v akom rozsahu zavedieme  opatrenia, tak aby boli primerané.“

Viac zelených okresov = menej opatrení

Až 17 zelených okresov  si môže vďaka zlepšujúcej sa epidemickej situácii užívať najväčšiu  mieru slobody. Hromadné či športové podujatia sa v nich musia riadiť  samostatnými semaformi a neplatia v nich už ani obmedzenia pre obchody,  služby a nákupné centrá.

Bez obmedzení môžu v zelených okresoch  fungovať napríklad plavárne, reštaurácie či múzeá a galérie. V zelenej  fáze už nie odporúčaná ani práca z domu, zamestnanci sa tak môžu fyzicky  vrátiť na svoje pracoviská.

 Regionálna charakteristika  

 rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti v rámci COVID automatu (platné od 28. 6.)  

Správu budeme aktualizovať

Ďalšie správy