Covid automat: Okres Prievidza ostáva žltý. Slovensko už má dva zelene okresy

2.6.2021
Covid automat: Okres Prievidza ostáva žltý. Slovensko už má dva zelene okresy
koronavírus Covid automat

V Šali a Turčianskych Tepliciach sa uvoľňujú ďalšie opatrenia potom, čo prešli do zelenej fázy COVID automatu. 

 

Epidemická  situácia na Slovensku sa naďalej zlepšuje, zvýrazňujú sa však rozdiely  medzi jednotlivými okresmi. Od pondelka 7. júna budú na Slovensku ešte  stále tri červené okresy podľa farebnej škály Covid automatu, prvýkrát  však pribudnú aj zelené okresy s najlepšou epidemickou situáciou  a najmäkšími obmedzeniami.

Zelené okresy sú dva: Šaľa a Turčianske Teplice. V nich sa od  pondelka do veľkej miery uvoľňujú protiepidemické opatrenia, napríklad  v reštaturáciách už nebudú žiadne obmedzenia. Zelené okresy sú  v takzvanej fáze monitoringu.

Pre porovnanie v žltých okresoch je možné jesť aj v interiéroch  reštaurácií, za stolom však môže byť najviac šesť ľudí alebo členovia  jednej domácnosti.

V oranžových okresoch sa už tiež dá jesť v interiéri reštaurácie, pri stole však môžu byť najviac štyria ľudia, či členovia jednej domácnosti a stoly musia mať dvojmetrové rozostupy.

V ružových a červených okresoch sú stále povolené len vonkajšie terasy alebo okienkový predaj či donáška.

V zelených okresoch neplatia žiadne obmedzenia ani pre školy. Pre  hromadné podujatia či svadby sa výraznejšie uvoľnia povolené počty  hostí.

Na hromadných podujatiach bude môcť byť na státie využitých najviac  50 percent kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri najviac 75  kapacity, a to do tisíc osôb v exteriéri a 500 v interiéri.

Rozdelenie okresov:

Minister Lengvarský zatiaľ nevidí dôvod, aby štát motivoval finančnou odmenou za očkovanie. Chce, aby sa očkovanie presunulo viac k ľuďom, a tiež umožniť hromadné očkovanie ľudí vo veľkých firmách, ak o to požiadajú.

Lengvarský bude dnes hovoriť s Jánom Mikasom o tom, že Úrad verejného zdravotníctva posielal zle údaje o epidemiologickej situácii, a preto sme pre iné krajiny boli  v červenej farbe. S hlavným hygienikom hovoril minister zdravotníctva už  v utorok, keď sa to úrad snažil rýchlo vyriešiť.

Slovensko už zaplatilo za 200-tisíc dávok Sputniku V, zatiaľ sa na túto vakcínu prihlásilo zhruba 3-tisíc ľudí. „Keď sa bude hlásiť viac, tak zaočkujeme viac,“ povedal minister  zdravotníctva. Ak by sa všetky vakcíny nevyužili, môžeme ich podľa  Lengvarského predať inej krajine.

Správu budeme aktualizovať

Ďalšie správy