Diskotéky a zábavy v Prievidzi dostali stopku. Svadby majú výnimku

17.9.2020
Diskotéky a zábavy v Prievidzi dostali stopku. Svadby majú výnimku
koronavírus

V prevádzkach verejného stravovania, medzi ktoré patria reštaurácie,  bary, nočné kluby alebo pohostinstvá, sa od piatku 18. septembra nesmú  organizovať hromadné podujatia ako diskotéky alebo tanečné zábavy.

Ako ďalej informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková, toto obmedzenie sa netýka bežného poskytovania služieb v prevádzkach verejného stravovania.

Výnimku  majú aj svadby, kary a krstiny do 150 osôb. Avizovaný limit 100 osôb sa  pri súčasnom trende epidemiologickej situácie podľa ÚVZ predpokladá od  prvého októbra.

Sedenie v každom druhom rade 

Výnimku z  obmedzení majú podľa ÚVZ hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci  budú mať v čase začiatku hromadného podujatia negatívny výsledok RT-PCR  testu na COVID-19 nie starší ako 12 hodín.

Podľa ÚVZ naďalej ostáva v platnosti regulácia hromadných podujatí na  500 osôb v jednom okamihu v interiéri a na tisíc osôb v exteriéri v  jednom okamihu. „Stanovuje sa však, že v prípade kultúrnych a  športových hromadných podujatí sa do týchto limitov započítavajú iba  osoby v obecenstve,” povedala Račková.

ÚVZ naďalej odporúča zabezpečiť šachovnicové sedenie, výnimku majú osoby žijúce v jednej domácnosti. „V  prípade sedenia na športových hromadných podujatiach je organizátor  povinný zabezpečiť sedenie obecenstva len v každom druhom rade,” uviedla hovorkyňa.

Podujatia bez občerstvenia

Hygienici  pripomínajú, že na kultúrnych a športových hromadných podujatiach nie  je možné podávať občerstvenie a v prípade hromadných podujatí  organizovaných v exteriéri je organizátor naďalej povinný vyhradiť  priestor hromadného podujatia a vyznačiť jeho vstup a výstup.

V prípade organizovania športových kempov musí každý účastník pri  začatí podujatia predložiť organizátorovi negatívny výsledok RT-PCR  testu na ochorenie COVID-19 nie starší ako 72 hodín.

„Rovnaký výsledok musia mať aj osoby vystupujúce v mene organizátora,” uviedla Račková. Organizátor je zároveň podľa ÚVZ povinný odoprieť  účasť na podujatí akejkoľvek osobe vykazujúcej príznaky ochorenia  COVID-19. Účastníci tiež musia byť v spoločnej izolácii od osôb, ktoré  sa na kempe nezúčastňujú.

Prečítajte si

CELÉ ZNENIE opatrení: COVID opatrenia platné od 18. septembra

Ďalšie správy