Foto: Bojnickú zoo navštívil ekologický Mikuláš, v príhovore sa venoval aj ochrane životného prostredia

8.12.2019
Foto: Bojnickú zoo navštívil ekologický Mikuláš, v príhovore sa venoval aj ochrane životného prostredia

Na sviatok patróna všetkých detí pripravila Národná zoo pre najmenších návštevníkov pestrý program. Začal sa vianočným koncertom absolventov ZUŠ v Bojniciach, ktoré si pod vedením svojich pedagógov pripravili krásne vianočné piesne a skladby. Po koncerte deti odovzdali mikulášske dobroty, ktoré doniesli pre zvieratká. Tie im budú v najbližších dňoch odovzdané ich ošetrovateľmi. Mikuláš však myslel aj na zvieratá chované v zoo, ktorým tiež doniesol balíčky so stravou. Ďalším bodom programu bolo slávnostné kŕmenie zvierat, ktorého sa zúčastnili deti aj s rodičmi. Veľkým zážitkom bolo pozorovať Mikuláša ako kŕmi z ruky lemure, ako si orangutany Yago a Nanga rozbaľujú balíčky a azda najväčším zážitkom bolo kŕmenie medveďov deťmi a ich rodičmi.

Ekologický Mikuláš poprosil deti, aby aj oni boli „malými Mikulášmi“ ktorí môžu počas celého roka pomáhať rodičom, kamarátom, učiteľom a zvieratám. Zdôraznil im, že 365 dní roka prináša množstvo príležitostí robiť dobré skutky. Počas programu poprosil rodičov, aby sa snažili svojim príkladom viesť deti už v skorom veku k ekológii a environmentálnemu povedomiu. Tiež ich vyzval, aby minimalizovali odpad, ktorý produkujú, separovali, šetrili zdrojmi, aby nekupovali veci, ktoré nepotrebujú a kupovali a používali len ekologické a prírodné materiály, ktoré sú šetrné k prírode, recyklovateľné a nezaťažujú životné prostredie.  

Národná zoo Bojnice sa rozhodla pripraviť deťom mikulášske balíčky trochu inak, a to s ohľadom na životné prostredie. Okrem prehľadného kalendára s významnými environmentálnymi dňami,  nálepiek, pohľadníc, obrázkov a pečiatok s tematikou zvieratiek si v ňom deti našli aj návody, ako byť ohľaduplný k životnému prostrediu, ako správne pomáhať, čo by mali vedieť skôr ako zasiahnu do prírody a ako už teraz môžu pomáhať pri ochrane prírody a životného prostredia. Samozrejme všetky prekvapenia boli zabalené v ekologických papierových taškách.

Zdroj: Jaroslav Slašťan

Ďalšie správy