Foto: Bojnický zámok predstavuje výstavu Ešte nenamaľované obrazy slávnych

8.11.2023
Foto: Bojnický zámok predstavuje výstavu Ešte nenamaľované obrazy slávnych
Bojnice

Bojnický zámok ako by ho namaľoval Andy Warhol či Salvador Dalí,  Trenčiansky hrad v podaní Giuseppeho Arcimbolda prezentuje výstava Ešte  nenamaľované obrazy slávnych v Slovenskom národnom múzeu (SNM) - Múzeu  Bojnice. Diela v štýle typickom pre slávnych umelcov namaľoval Roman  Turcel, návštevníci si ich tam budú môcť pozrieť od štvrtka (9. 11.).

Za výstavou stojí startup Dyera. "Obrazy, ktoré sú tu vystavené,  samozrejme, nemohli namaľovať umelci, ktorí sú tu á la podpísaní.  Bojnický zámok, predpokladám, nikdy nenavštívili a ani ho nikdy nemohli  maľovať," načrtol v stredu počas vernisáže autor myšlienky zo startupu Sven Vatrt.

Startupový projekt chcel podľa neho prezentovať umenie inou formou.  "Každý pozná Bojnický zámok zdola, zhora, sprava, zľava, zvrchu, ale my  sme potrebovali nájsť produkt, ktorý by ho ukázal v inom svetle a aby to  bolo i trochu edukatívne. Každý pozná Bojnický zámok, ale možno nie  každý pozná Dalího, van Gogha či ostatných autorov, ktorí sú tu. Preto  sú to ešte nenamaľované obrazy slávnych," priblížil.  

Výstava prezentuje 17 diel, 16 obrazov a jeden objekt od siedmich á la  autorov. Diela vytvoril pôvodom Prievidžan Turcel, ktorý žije v Prahe. "Bola  to veľká zábava pokúsiť sa prevteliť do takých velikánov ako Dalí, van  Gogh alebo Klimt a pozrieť sa ich očami na objekty, na naše kultúrne  dedičstvo, ktoré oni pravdepodobne nikdy nevideli," priblížil Turcel. Podľa jeho slov nebolo ťažké naštudovať si rukopis maliarov, keďže ich dôverne pozná. "Akurát  to bolo pre mňa ťažké udržať sa v nálade a nevložiť tam sám seba ako  umelca, keďže mali diametrálne odlišné prístupy a pohľady ako moja  autorská tvorba," doplnil.

Startup chce projekt postupne dostať i do ostatných múzeí, ktoré spadajú pod SNM. "SNM  podniká aj v sektore kultúrneho dedičstva, respektíve umenia. Toto je  naša prvá spolupráca so slovenským startupom, ktorý pripravil možno  trochu iný spôsob prezentácie kultúrneho dedičstva, ako sme zvyknutí. So  spojením produktov, ako je tričko alebo grafika, sa nám veľmi  zapáčilo," ozrejmil generálny riaditeľ SNM Branislav Panis. Projekt  chce SNM podľa neho rozšíriť i na ostatné nehnuteľnosti, pamiatky v jeho  správe.

https://www.dyera.sk/



Ďalšie správy