Foto: Bojnický zámok prináša sviežu letnú novinku - Dotknite sa umenia

7.7.2020
Foto: Bojnický zámok prináša sviežu letnú novinku - Dotknite sa umenia
Bojnice Bojnický zámok

Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice umožnilo návštevníkom dotýkať sa umenia. Prostredníctvom obrazoviek a s využitím moderných techník zobrazenia si návštevníci môžu prezrieť zbierkové predmety, ktoré ich zaujmú, vo vysokom rozlíšení s možnosťou priblížiť si detaily.

Vďaka moderným dotykovým panelom na rozmedzí virtuálnej prehliadky a klasických popisov k umeleckým dielam majú návštevníci možnosť určovať si tok vnímaných informácií podľa vlastných preferencií.

Dotykové obrazovky prinášajú možnosť detailne spoznávať zbierkové predmety. K vybraným dielam sú k dispozícii aj doplnkové informácie či kurátorské texty.

Pri reprezentačnom portréte Márie Terézie sa návštevníci dozvedia aj to, prečo posledných 15 rokov svojho života nosila čierne oblečenie.

Jedinečné stolové hodiny je možné prezrieť si vďaka moderným technológiám zo všetkých strán. Stačí prstami prechádzať po monitore a návštevník môže v plnej kráse obdivovať detaily ciferníka či perleťových aplikácií zdobiacich hodinovú skrinku.  

K barokovému lustru si návštevníci môžu prehrať ucelenú prezentáciu približujúcu proces jeho reštaurovania a inštalácie do priestoru.

V pilotnej fáze sú v Huňadyho sále Bojnického zámku umiestnené dva monitory. Priestor bol zvolený práve kvôli množstvu zaujímavých malieb a predmetov umeleckého remesla.

 Do budúcnosti múzeum plánuje doplniť špeciálne dotykové monitory aj na ďalšie vybrané miesta prehliadkovej trasy.


Ďalšie správy