Foto: Na Uniklinike kardinála Korca v Prievidzi sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie nového moderného zdravotníckeho prístroja

16.4.2024
Foto: Na Uniklinike kardinála Korca v Prievidzi sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie nového moderného zdravotníckeho prístroja

Dňa 15.4.2024 sa v Uniklinike kardinála Korca uskutočnilo slávnostné odovzdávanie nového moderného zdravotníckeho prístroja denzitometer Fuji FDX Visionary. Prístroj vedenie Unikliniky zabezpečilo pre novootvorenú ortopedickú ambulanciu, v ktorej pôsobí ortopéd MUDr. Peter Urban. Ortopedická ambulancia v rámci Unikliniky úzko spolupracuje s Centrom zobrazovacích metód a Centrom fyziatrie a liečebnej rehabilitácie,  takže pacienti s ortopedickými problémami nájdu riešenie pod jednou strechou.

Symbolicky pásku prestrihli konateľ spoločnosti ZDRAVÝ ŽIVOT, ktorá prevádzkuje Unikliniku kardinála Korca, RNDr. Tomislav Jurik, CSc., ortopéd MUDr. Peter Urban a manažér pre divíziu zdravotníctva spoločnosti FUJIFILM Europe, ktorá denzitometer dodala,  Ing. Peter Stolárik.

Denzitometer poskytuje komplexné spektrum možností pre diagnostiku ochorení kostí v ortopédii, pre monitoring liečby a v prvom rade na prevenciu osteoporózy a osteoporotických fraktúr. Patrí k najvýkonnejším prístrojom na trhu, vyšetrenie jednej lokality trvá 15 sekúnd a poskytuje detailné informácie o štruktúre kosti. Okrem využitia v ortopédii prístroj disponuje aj celotelovým vyšetrením s analýzou zloženia tela - obsahu kostnej hmoty, tuku a svalovej hmoty a ich distribúcie, ktorá je esenciálna v športovej medicíne a iných odboroch zaoberajúcimi sa obezitou a jej liečbou.

Foto: Vyšetrenie denzitometrom

Ako vo svete, tak aj na Slovensku, rastúca prevalencia ochorení kostí a s ňou súvisiace zníženie kvality života, len zvýrazňuje urgentnú potrebu prevencie v tejto oblasti.

 Zakúpenie prístroja povedie k výraznému skvalitneniu zdravotnej starostlivosti pre pacientov z regiónu, ale aj širokého okolia.

Foto: MUDr. Peter Urban vysvetľuje pacientovi nález

Ďalšie správy