Foto: NÁRODNÁ ZOO BOJNICE ZÍSKALA MLADÉHO SAMCA TAKINA ZLATÉHO

20.5.2020
Foto: NÁRODNÁ ZOO BOJNICE ZÍSKALA MLADÉHO SAMCA TAKINA ZLATÉHO

Na základe požiadavky Zoo Liberec bol minulý týždeň skoordinovaný transport dvoch jedincov takina zlatého (Budorcas taxicolor bedfordi). Bojnická zoo transportovala 10 ročného samca Fošana do nemeckej Zoo Halle, kde ho čaká zaradenie do chovu a zabezpečenie potomstva.

Fošan do zoologickej záhrady prišiel ako jednoročný v roku 2011. Následne Národná zoo Bojnice prijala nového, mladého samca z nemeckej Zoo Drážďany. Aiguo má 2 roky a dva mesiace a po dosiahnutí pohlavnej dospelosti bude súčasťou novej chovnej skupiny týchto vzácnych a málo známych kopytníkov. 

Takiny pochádzajú z oblastí východne od Himalájí. Donedávna chovali tieto zvieratá len zoologické záhrady v Číne. Od roku 2011 ako jediná zoo na Slovensku chová takina zlatého len Národná zoo Bojnice. Jeho chovom sa zaradila medzi sedem európskych zoologických záhrad, ktoré tento vzácny poddruh takina chovajú. Do záchranného programu a koordinovaného chovu je k dnešnému dňu zapojených 11 zoologických záhrad z celého sveta.

Výskyt a popis

Takiny žijú v Bhutáne, v Číne v oblastiach juhovýchodného Gansu, Sichuanu, Shaanxinu, juhovýchodného Tibetu a severozápadného Yunnanu a tiež v severovýchodnej Indii a severnom Mjanmarsku. Dodnes boli popísané štyri poddruhy takinov: takin tibetský (Budorcas taxicolor tibetana), takin indický (Budorcas taxicolor taxicolor), takin bhutánsky (Budorcas taxicolor whitei), a takin zlatý (Budorcas taxicolor bedfordi)  , ktorý sa od ostatných troch poddruhov odlišuje zlatým sfarbením srsti po celom tele. Výskyt takina zlatého (Budorcas taxicolor bedfordi) sa obmedzuje na pohorie Qinling v južnej čínskej provincii  Shaanxi, kde žije v horských borovicových, bambusových a rododendrónových lesoch s nadmorskou výškou od 1500 do 3600 m. Táto oblasť pokrýva 17 okresov provincie Shaanxi, západne od pohoria Ziboshan v provincii Liuba až na východ od Niubeiliang v okrese Zashui. Hoci celková veľkosť populácie tohto poddruhu bola v roku 1990 odhadnutá na 21 200 jedincov, neskoršie sčítanie v roku 2001 odhadlo veľkosť ich populácie oveľa menšiu, v rozmedzí len od 4 418 do 5 720 jedincov.

 

Habitat a ekológia

Takin zlatý žije v nadmorských výškach od 1 300 do 2 800 metrov, obvykle v malých stádach do 20 jedincov. Stáda sezónne migrujú podľa dostupnosti potravy. V letných a na potravu bohatších mesiacoch môžu tvoriť aj väčšie zoskupenia do 100 zvierat. Stádo vedie dospelý samec, niektoré staršie samce môžu žiť aj samotársky. Takiny sa živia rastlinami, trávami, listami drevín a kôrou  stromov. Obdobie párenia sa začína začiatkom júna a trvá do konca júla, keď vrchol dosahuje od polovice júna do polovice júla, samica rodí mláďatá v mesiacoch február až marec. Pohlavnú dospelosť dosahujú vo veku okolo 5 rokov a priemerne sa dožívajú 20 rokov.  Dorastajú do výšky 140 cm a hmotnosti až 350 kg.

 

Ohrozenie a ochrana druhu

Ohrozuje ho najmä ľudská činnosť ako odlesňovanie, poľovníctvo či rušenie a fragmentácia biotopov. V Číne sú všetky poddruhy chránené a zaradené do kategórie vnútroštátneho zákona o divokej zveri (Národný zákon o ochrane voľne žijúcich živočíchov z roku 1988), hoci malý počet takinov sa každoročne uloví v poplatkových odlovoch. Od roku 2003 bolo postupne v Číne zriadených na ochranu tohto druhu štrnásť prírodných rezervácií, ktoré majú spolu rozlohu asi 3 250 štvorcových kilometrov.

Ďalšie správy