Foto: Otvorili múzeum Bencovje grunt, ktorý vráti návštevníkov Bojníc do života z čias monarchie

2.8.2020
Foto: Otvorili múzeum Bencovje grunt, ktorý vráti návštevníkov Bojníc do života z čias monarchie
Bojnice Bencovje grunt

Súčasťou múzea je i viac ako 400-ročná tufová vínna pivnica, kde sa budú konať degustácie vína.

Atmosféra  stará viac ako 150 rokov s odkazom na niekdajšiu tradíciu  hrnčiarstva a  kachliarstva čaká na návštevníkov Bencovjeho gruntu v  Bojniciach.  Múzeum remesiel aj s viac ako 400-ročnou vínnou pivnicou sa  nachádza na  najstaršej ulici v kúpeľnom meste a otvorili ho v sobotu.

"Vzniká  tu múzeum remesiel, taký kúsok starého sveta, ktorý chceme  zachovať,  aby ľudia nezabudli, ako sa žilo kedysi. V unikátnom domčeku,  ktorý tu  máme, chceme práve starý svet pripomínať aj do budúcna," načrtol Emil Medera, ktorý múzeum vytvoril spolu so svojou rodinou.

Múzeum  sa podľa neho nachádza v starom pôvodnom typickom dome pre  Bojnice,  žila tam rodina Michala Bencu, ktorý sa venoval remeslám a   'nádenníčil'. Pred ním tam žil jeho otec Štefan Benca, ešte v časoch   rakúsko-uhorskej monarchie. "Domček je preto držaný v starom   remeselnom, nádenníckom duchu s tým, že Bojnice boli kedysi vychýrené  aj  hrnčiarmi a kachliarmi. Bolo tu až sedem keramických dielní, čo sa   možno bežne nevie. My chceme nadviazať na túto tradíciu, preto sme   otvorili keramickú dielňu a vrátili sme keramiku, spracovanie hliny do   Bojníc," priblížil. Návštevníci si tak v Bencovje grunte môžu namaľovať vlastnú keramiku.

Súčasťou múzea je i viac ako 400-ročná tufová vínna pivnica, kde budú Mederovci robiť degustácie vína. "Ľudia si sem môžu prísť i len tak posedieť v tieni 100-ročného viniča, ktorý plánujeme spracovať na víno," doplnil Medera.

Medzi najstaršie exponáty Bencovje gruntu patria podľa neho veci z dreva, lavice a kachlice. "Na   dvore je preto výstava, ako ľudia spracovávali hlinu, čo z nej  dokázali  vyrobiť. Tiež, čo dokázali vyrobiť z dreva, alebo ako  spracovávali kov.  Niektoré z exponátov sú staré 100 až 150 rokov," podotkol.

Bencovje  grunt sa nachádza na najstaršej ulici v Bojniciach, dnes ju  ľudia  poznajú pod názvom Hviezdoslavova, kedysi bola Pivárska. "Bola  to  priama spojka Prievidze a Bojnického hradu. Až neskôr v stredoveku sa   začalo formovať dnešné Hurbanovo námestie. Na tejto ulici sa tak začalo   v meste žiť," spomenul múzejník.

Dom pravdepodobne starý viac ako 400 rokov rekonštruovali Mederovci tri roky. "Je   to určite ďalšie miesto na mape atrakcií cestovného ruchu na hornej   Nitre. Chceme, aby ten, kto k nám príde nasať atmosféru starých čias,  si  zastavil hodinky," dodal Medera.

Bencovje grunt – otvorené denne:
14.00 – 21.00 hod. v prípade nedaždivého počasia
14.00 – 18.00 hod. v prípade daždivého počasia
(možnosť posedenia s domácim pohostením)
Prehliadka Bencovje gruntu so sprievodcom (zdarma)
– denne 14.30 a 17.00 hod. (20 minút)
Maľovanie keramiky – denne 15.30 hod. (75 minút)
(prosíme rezervujte si miesto vopred cez rezervačný formulár)
Degustácia vín v 400-ročnej pivnici – pondelok, piatok 19.00 hod.
(1,5 hod.) / (prosíme rezervujte si miesto vopred cez rezervačný formulár) https://bencovjegrunt.sk/

Ďalšie správy