Foto: Prievidza bude mať vlastný večerný beh. Kedy, kde a aká bude trať?

3.8.2020
Foto: Prievidza bude mať vlastný večerný beh. Kedy, kde a aká bude trať?
prievidza Brose Brose Night Run Prievidza

Cesty budú namiesto áut patriť bežcom. Niektorí vodiči si možno zanadávajú, no verte, bude to stáť za to! 

Prievidzu na jeseň čaká prvý ročník večerného behu mestom s názvom Brose Night Run Prievidza. Všetko vypukne 19. septembra 2020 o 19-tej v prievidzskom priemyselnom parku. Desať kilometrov s minimálnym prevýšením bude pokračovať na jednosmerky sídliska Píly. Že si netrúfate na celú „desinu“? Nevadí! Pripravený je aj Dynasport štafetový beh pre dvojice. Nebude chýbať sprievodný program, kvalitné občerstvenie v cieli a profesionálna organizácia. Váhate, či sa zúčastniť pre aktuálnu situáciu s pandémiou koronavírusu? Aké hygienické opatrenia musí organizačný tím zabezpečiť? Odpovedá hlavný organizátor Brose Night Run Prievidza Mário Šmýkal.

Je o tebe známe, že sa aktívne venuješ behu ako pretekár. Čo ťa inšpirovalo k tomu stať sa aj organizátorom pretekov?

Prievidza je pomerne veľké mesto a s takmer 50-tisíc obyvateľmi nemá vlastné mestské bežecké podujatie. Je to veľká škoda, navyše o to viac, že z nášho regiónu pochádza a v Prievidzi každý deň aj trénuje aktuálna majsterka Slovenska v behu na 10 km Silvia Valová.

Doterajšie bežecké podujatia išli z Prievidze do Bojníc a späť, čomu som sa ja chcel vyhnúť. Podľa mňa má čo ponúknuť aj samotná Prievidza a celá trať môže viesť výhradne naším mestom. Horná Nitra nie sú len Bojnice, máme aj iné krásne miesta.

Ďalší dôvod je zas čisto pretekársky. Na Slovensku chýbajú rýchle „desiny“, na čo som pri kreslení trate neustále myslel. Asi najznámejšou je jarná Majcichovská desiatka, kde sa tento rok konali aj majstrovstvá Slovenska. Podobne rýchlych tratí, kde si bežec môže vyskúšať svoje rýchlostné možnosti, však u nás veľa nie je. Pre Hornonitranov bude zážitkom bežať po cestách a pri odstavenej premávke, pre serióznejších atlétov zas bude zážitkom prevýšenie 8 metrov na 10 kilometrov.

Kadiaľ bude viesť trasa pretekov?

V prvom rade treba povedať, že trať je certifikovaná Slovenským atletickým zväzom. Vyštartujeme z prievidzského priemyselného parku, kde je nádherná dlhá rovina. Potom prejdeme až k Bojnickej ceste a dostaneme sa na jedinečné sídlisko Píly. Je z 50-tych rokov minulého storočia a bolo postavené v štýle socialistického realizmu, ktorý je v Prievidzi rozsahom jedným z najrozšírenejších na Slovensku. Ulice sú symetricky usporiadané a je v nich množstvo zelene. Navyše sa vyhlo zatepľovaniu, a teda nehýri farbami. Výstavnou skriňou tohto sídliska sú jednosmerky so stromovou alejou uprostred, ktoré majú 700 metrov a dva pruhy v oboch smeroch. Pretekári tam urobia tri kolá a vrátia sa do priemyselného parku.

Prečo si sa rozhodol práve pre túto trasu?

Skôr sa pre ňu rozhodli policajti. (smiech) Plánoval som bežcom ukázať väčšiu časť mesta, no pre prílišnú odstávku dopravy sa to nepodarilo. Zvíťazila až zhruba siedma verzia trate. Podľa mňa je však práve ona tou najlepšou, pretože trať by inak nemala tak jedinečné parametre.

Prečo je to večerný beh a nebeží sa cez deň?

Je omnoho jednoduchšie odstaviť premávku podvečer ako počas dňa. Zároveň je atraktívnejšie bežať podvečer a pri zapadajúcom slnku, čo priláka predovšetkým hobby bežcov. Ráno si môže každý pospať a večer si pôjde zabehať. Do budúcna to ponúka možnosť stráviť v našom regióne celý víkend, obehať viaceré atrakcie a ísť sa zregenerovať do Bojnických kúpeľov. Aj preto sme pre každého registrovaného bežca vybavili zľavu na vstup do Bojnického zámku a zoznam partnerských atrakcií bude do budúcna ešte pribúdať.

Najmä z amerických filmov poznáme obraz pretekov, kde stovky ľudí stoja popri trati, povzbudzujú bežcov, podávajú im poháre s vodou... Bude podobná atmosféra aj v Prievidzi?

Jednoznačne chceme do deja zapojiť aj nebežcov, limitujú nás však opatrenia spojené s ochorením COVID-19. Zdravie ľudí je na prvom mieste, preto nebudeme vytvárať žiadne tribúny ani zhromaždenia. Každopádne, pripravujeme bubnovú šou i vystúpenie parkouristov z 3R Clubu, čo bude atraktívne pre pretekárov aj divákov. Verejnosť budeme pozývať ku trati aj formou mestského rozhlasu, aby prišli podporiť pretekárov a zatlieskali im. Bude to možno taká mala náhrada za zrušený Prievidzský jarmok, ktorý sa mal konať dva týždne pred naším podujatím a jeho hlavná časť by bola práve na jednosmerkách. Preto pozývam všetkých divákov prísť povzbudiť bežcov a bežkyne a prispieť tak k tej správnej atmosfére. Ideálne s rúškami na tvári a s dostatočným rozostupom.

Sú preteky určené pre profesionálov alebo sa môžu zúčastniť aj rekreační bežci, ktorí si idú zabehať dvakrát do týždňa?

Limit trate je 90 minút, čo znamená deväť minút na kilometer. Na to nie je treba žiaden výrazný beh, dá sa to absolvovať aj rýchlejšou chôdzou. Keby sa niekto necítil na celých desať kilometrov, v spolupráci s naším partnerom – vznikajúcim bežeckým obchodom Dynasport – pripravujeme štafetový beh pre dvojice, ktorý bude mať dvakrát päť kilometrov. Treba zobrať partnera, partnerku, otca, mamu či suseda a v polovici trate pred Hotelom Magura sa vystriedať. Vďaka nášmu partnerovi SAD Prievidza odvezieme členov štafety na odovzdávku aj z nej mikrobusom, takže bude o nich absolútne postarané.

Čo je na Brose Night Run Prievidza špeciálne oproti iným pretekom?

Na bežeckých pretekoch sa toho už nedá vymyslieť veľa nového, v našom prípade je však najšpeciálnejšia trať a jej parametre. Je certifikovaná a na desať kilometrov má prevýšenie sedem metrov, čo je pomerne ojedinelé. Keby si niekto chcel zabehnúť osobný rekord alebo jeden zo svojich top časov, u nás by sa mu to malo podariť. Bežci tak už nikdy viac nebudú zdolávať súperov, ale svoj vlastný výkon z Prievidze.

Akú očakávate účasť?

Pre opatrenia spojené s pandémiou koronavírusu môžeme do priestoru štartu a cieľa pustiť iba 1000 osôb vrátane verejnosti, divákov a sprievodného personálu. Aktuálne máme predaných takmer 200 registrácií a očakávame 300 až 500 pretekárov.

Už sme sa toho trochu dotkli, ako ovplyvnil koronavírus vaše podujatie?

Beh organizujem od januára a takmer všetky kľúčové veci som musel vybaviť z domu a bez jediného stretnutia. COVID-19 však samotný beh ešte len ovplyvní. Máme obmedzenú kapacitu, bude platiť zákaz podávania si rúk, priestor štartu a cieľa bude oplotený a vstúpiť doň bude môcť len osoba s prekrytými hornými dýchacími cestami a vydezinfikovanými rukami, čo budú kontrolovať dobrovoľníci a občerstvovacie stanice budú len samoobslužné. Radi by sme na občerstvovačkách ponúkali aj ovocie, no banány by nemohli byť nakrájané a k melónom by sme museli rozdávať aj nože, aby si ich každý nakrájal sám. Neznie to úplne lákavo, preto budú bežcov na občerstvovačkách čakať len minerálne vody Rajec vo fľašiach a v cieli im bude reštaurácia Meridiana podávať zabalený vegetariánsky streetfood, ktorý si budú môcť pretekári zobrať so sebou.

Čiže pretekári budú bežať v rúškach?

Počas celej doby pretekov nie, ide len o priestor štartu a cieľa, kam bude možné vstúpiť len s prekrytou tvárou. Keď preteky odštartujú a štartové pole sa rozťahá, bežci si budú môcť dať rúško alebo šatku dole. Pri dobiehaní do cieľa by si ich zas mali nasadiť.

Bude Brose Night Run Prievidza jednorazové podujatie alebo sa z neho stane tradícia?

Cieľom je jednoznačne vytvoriť tradíciu, malý športový festival, ktorý bude pre každého zážitkom. Tiež si dáme záležať na cieľovom jedle, pretože guľášová polievka či kapustnica rozdávané na iných pretekoch nie sú úplne športovou výživou. My sme stavili na streetfood, čo si chceme udržať aj do budúcna. A keď sa v budúcich rokoch uvoľnia opatrenia, chceme do ulíc prilákať čo najviac divákov a ponúknuť im aj bohatý sprievodný program. V pláne sú detské preteky či zapojenie znevýhodnených pretekárov. Bolo by to viac ako vhodné, keďže máme plne bezbariérovú trať. Prvý ročník bude síce skromnejší, predstavy do budúcna sú však veľké. Držme si všetci palce.

Registrácia tu https://nightrunprievidza.sk/registracia

S Máriom sa rozprávala Paula, fotil Ingo - codnes.sk.

Fotografie z trate

Ďalšie správy