Foto: Unikátne tabule odhaľujú historickú podobu siedmich krajských hradov a zrúcanín

25.3.2022
Foto: Unikátne tabule odhaľujú historickú podobu siedmich krajských hradov a zrúcanín
Kam na výlet

Krásu a veľkoleposť hradov z pohraničia Trenčianskeho  samosprávneho kraja môžu turisti objavovať vďaka skleným tabuliam  a novej brožúre z dielne krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín  región. Ide o projekt, ktorý na Slovensku nemá obdobu.

Obranné aj sezónne sídla šľachty nájdeme v hustej koncentrácii na  území Trenčianskeho aj Zlínskeho kraja. Ich múry, nahlodané zubom času,  nie je vždy možné revitalizovať. Pôvodnú krásu a majestátnosť sedmičky hradov Považia budú môcť nadšenci histórie spoznať vďaka panelom, umiestneným v blízkosti turistických či cyklistických chodníkov.  „Línie na grafických priehľadných tabuliach dotvárajú pôvodný vzhľad hradu. Turisti tak môžu vidieť, ako hrady a zrúcaniny vyzerali v minulosti,“ vysvetlil predseda KOCR Juraj Gerlici. „Kresby vychádzajú z poznatkov pamiatkových výskumov, prebiehajúcich posledné desaťročia aj z dobových vyobrazení hradov. Pripraviť jedno takéto zobrazenie trvalo tri aj štyri dni,“ povedal Martin Bóna, stavebný historik a autor grafík. „Ide o jednu z pilotných realizácií na Slovensku a zároveň fantastickú vec na popularizáciu histórie a hradov,“ myslí si Branislav Delinčík, konateľ spoločnosti, ktorá sa postarala o výrobu panelov a ich inštaláciu.

Kastelán hradu Beckov Peter Pastier nápad sklenenej grafickej tabule na  hrade víta, návštevníkom dokáže zobraziť hrad v tom období, keď bol asi  najkrajší – koncom 17. storočia. Podobná vizualizácia podľa neho na  zrúcaninách hradu chýba.

Ktoré historické objekty si môžete obzrieť vďaka panelom:

  • Čachtický hrad
  • Hrad Tematín
  • Hrad Beckov
  • Trenčiansky hrad
  • Hrad Vršatec
  • Hrad Lednica
  • Považský hrad

Kresby akademickej rekonštrukcie hradov a ich porovnanie so súčasným stavom sa podarilo vydať aj v tlačenej forme. Výsledkom je publikácia s názvom „História včera a dnes“, kde okrem spomínanej sedmičky hradov kraja nájdete aj tri hrady regiónu Východná Morava.

Foto: Trenčiansky samosprávny kraj

Ďalšie správy