Foto: Uskutočnil sa siedmy ročník podujatia Deň obcí pravnianskej doliny

19.9.2021
Foto: Uskutočnil sa siedmy ročník podujatia Deň obcí pravnianskej doliny

Obce z pravnianskej doliny pripravili pre návštevníkov i regionálne pochúťky.

Festivalu folklóru, tradičných remesiel a regionálnych chutí patrila  sobota v Nitrianskom Pravne v okrese Prievidza. Na siedmom ročníku Dňa  obcí pravnianskej doliny sa návštevníci zoznámili s tvorivou tkáčskou  dielňou a pripomenuli si karpatsko-nemeckú menšinu, ktorá v pravnianskej  doline žila a žije.

Dejiskom Dňa obcí pravnianskej doliny bolo tradične námestie v Nitrianskom Pravne, ktoré je strediskovou obcou. "Jeho  cieľom je, aby sa mohli prezentovať všetky obce Hornonitria a aby sme  zachovávali naše tradície, ktoré v tomto národnostne zmiešanom území  máme," povedala pre TASR projektová manažérka občianskeho združenia Hornonitrie Radka Tarabčíková.

Hornonitrie je podľa nej zmiešané územie, na ktorom historicky žili  karpatskí Nemci, ktorí osídľovali toto územie, a takisto i Slováci. "Podstatou  nášho podujatia je, aby sme udržiavali dobré vzťahy v rámci  karpatsko-nemeckých a ostatných spolkov, ktoré tu fungujú. Deň obcí  pravnianskej doliny tak podporuje toto spolužitie i prácu jednotlivých  spolkov," ozrejmila.  

Súčasťou podujatia bolo i predstavenie tradičných ľudových remesiel z  doliny i karpatsko-nemeckých skupín, karpatskí Nemci tam majú totiž  svoje osídlenie, či už v Tužine, Malinovej alebo Kľačne, priblížil  prezident OZ Hornonitrie a starosta Tužiny Miroslav Dzina.


Ďalšie správy