Foto: V apríli nás čaká Supermesiac a meteorický roj Lyridy

18.4.2021
Foto: V apríli nás čaká Supermesiac a meteorický roj Lyridy

Jeden z najväčších

Aj takto by sa dal opísať význam slova „Supermesiac“, či anglicky  Super Moon. Hoci vo vedeckom slovníku tento výraz nenájdete, široká  verejnosť si práve slovíčko „super“ osvojila v súvise so vzdialenosťou  Mesiaca od Zeme. Ak sa prirodzený satelit našej planéty nachádza na  svojej orbitálnej dráhe najbližšie k Zemi, na oblohe je najväčší. Voľným  okom tento rozdiel neuvidíme, no jeho jas dokáže narásť aj o 10%. Pozor  však na rôzne mylné zdania, ktoré si spolu so slovíčkom „super“ ľudia  osvojili.

Azda jedným z najznámejších očných klamov je ten, že vychádzajúci  Mesiac nad obzorom je obrovský. Faktom je to, že náš zrak má tendenciu  porovnávať veľkosť Mesiaca s krajinou a keď sa nachádza tesne nad  obzorom – prikladá mu automaticky väčšiu veľkosť, než keď je na oblohe  vysoko. To si ľahko overíte aj pomocou ďalekohľadu. Za Supermesiac sa v roku 2021 budú považovať hneď tri splny po sebe – v apríli, máji a júni.  Aprílový Supermesiac nastane 27.4., vychádza o 20:21 UTC+2h (Košice) a  jeho veľkosť „narastie“ o 7.6%.

„Padajúce hviezdy“ vo svetle Mesiaca

Nielen august, no i mnohé iné mesiace sa nesú v znamení meteorických  rojov. Výnimkou nie je ani apríl, v ktorom vrcholia známe Lyridy s  radiantom v súhvezdí Lýra. Toto súhvezdie disponuje jasnou hviezdou  Vegou, ktorá je súčasťou asterizmu Letný trojuolník a nad obzor sa  dostáva v druhej polovici noci. Hoci minulému roku podmienky nesmierne  priali, v tomto roku bude meteorický roj značne ochudobnený o slabšie  meteory. Mesiac bude len pár dní pred splnom a svojím svitom bude na  oblohe rušiť po celú noc. To nás ale nemusí odradiť. Silnejšie meteory,  ktoré za sebou zanechávajú jasnejšiu stopu, uvidíme aj napriek tomu. V  roku 2021 meteorický roj Lyridy vrcholí v noci z 22. na 23. apríla a pri  troche šťastia budeme môcť za hodinu napočítať viac než 10 meteorov.  Zostáva sa už len pohodlne usadiť, upriamiť pozornosť k oblohe a  pripraviť sa na stále chladné aprílové noci.

1. foto: Východ Mesiaca v splne nad Kunetickou Horou v Českej Republike. Foto: Petr Horálek

2. foto, Foto: Petr Horálek

3. Meteorický roj Lyridy nad pokojným jazerom Seč. Foto: Petr Horálek

Zdroj: astro-novinky.eu

Ďalšie správy