Foto a video: Bojnická nemocnica dnes otvorila nový urgentný príjem za 5,2 milióna eur

3.10.2022
Foto a video: Bojnická nemocnica dnes otvorila nový urgentný príjem za 5,2 milióna eur
Bojnice nemocnica Bojnice

AKTUALIZÁCIA 21.10.2022

🎉🎉SPUSTENIE NOVÉHO URGENTNÉHO PRÍJMU🎉🎉Dňa 24.10.2022 od 6:00 h. spúšťame do plnej prevádzky NOVÝ URGENTNÝ PRÍJEM, preto prosíme pacientov, aby od termínu jeho spustenia na pôvodný urgentný príjem už nechodili. Zároveň žiadame o dodržiavanie zákazu parkovania 🚫 na chodníkoch smerom k bufetu a rešpektovanie dopravného značenia v areáli nemocnice.➡Vstupná brána pri novom urgentnom príjme slúži iba pre sanitky🚑➡️Prosíme pacientov, aby používali hlavný vchod do nemocnice.🏥


Prevádzku nového urgentného príjmu plánuje Nemocnica s poliklinikou  (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach spustiť v polovici októbra.  Fungovať bude aj ako školiace stredisko pre záchranárov.

"Ide o najmodernejší urgentný príjem v Trenčianskom samosprávnom  kraji (TSK) a jeden z najmodernejších na Slovensku. Ide o stopercentnú  investíciu TSK, do budovy a vybavenia investoval približne 5,2 milióna  eur," povedal v pondelok počas otvorenia príjmu riaditeľ NsP v Bojniciach Peter Glatz.

Nový urgentný príjem podľa neho umožní nemocnici riešiť problémy, ktoré  starý príjem neumožňoval, čo znamená rýchle prebratie pacienta od  rýchlej zdravotnej pomoci do desiatich až 15 minút. "Každý pacient  prejde triediacou miestnosťou, bude tak okamžite informovaný, aký  závažný je jeho zdravotný stav a podľa toho vie, či bude čakať hodinu,  dve alebo tri. Tým sa odľahčí tlak, aby sme veľmi rýchlo mohli preberať  pacientov v najkritickejšom zdravotnom stave," priblížil.

Príjem bude súčasne podľa riaditeľa slúžiť aj ako výučbové pracovisko  pre záchranárov, ktorí nielen v tomto regióne, ale na celom Slovensku  chýbajú. "Záchranári tam majú aj perfektné výučbové pracovisko s  procesmi, ktoré sú bežné vo vyspelej Európe. Z postupov samozrejme  profitujú aj pacienti v našej spádovej oblasti s približne 150.000  obyvateľmi," skonštatoval Glatz.

S prevádzkou príjmu chce nemocnica začať o dva alebo tri týždne, všetko  je pripravené, potrebuje však, aby sa personál oboznámil s priestormi,  novou technikou, doplnil primár urgentného príjmu Miloš Panovčík.  "Nakoľko ide o urgent, nie je tu priestor na improvizáciu a učenie sa za  chodu, ale každý z personálu už musí byť pripravený na ostrú  prevádzku," poznamenal primár.

Starostlivosť o pacientov budú zabezpečovať lekári z oddelení, na sestry a záchranárov NsP momentálne robí nábor. "Momentálne  sme v situácii, že sme natesno s personálom, uvidíme, čo čas prinesie,  či nám niekto vypadne, ochorie. Prevádzku v dvoch zmenách ale vieme  pokryť," deklaroval Panovčík.

Nové pracovisko má podľa neho päť špecializovaných ambulancií, internú,  neurologickú, chirurgickú, traumatologickú, psychiatrickú. "Oproti  starému urgentu tu máme navyše expektačnú miestnosť s piatimi lôžkami,  ktoré slúžia na observáciu pacienta až do 24 hodín, infúznu terapiu,  monitoring vitálnych funkcií. Máme tu infekčný box, röntgen, ktorý na  starom pracovisku ako jeho súčasť nebol, resuscitačnú a zákrokovú  miestnosť," dodal.

Správu budeme aktualizovať

Ďalšie správy