Foto a video: Bojnická zoo má v pavilóne slonov novú expozíciu. Predstavuje korytnačky leopardie

14.3.2024
Foto a video: Bojnická zoo má v pavilóne slonov novú expozíciu. Predstavuje korytnačky leopardie
Bojnice

Návštevníci Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach po novom nájdu v  ubikácii africkej fauny nielen slony africké, ale aj korytnačky  leopardie. Vidieť ich môžu od týchto dní v novej expozícii vo vnútorných  priestoroch pavilónu. Informovala o tom zoo na svojom webe.

Pôvodným domovom korytnačky leopardej je východná a južná Afrika. Podľa  Medzinárodnej únie na ochranu prírody je korytnačka leopardia málo  dotknutým druhom. "Napriek tomu sa predpokladá, že populácia tohto  druhu v niektorých oblastiach východnej Afriky klesá. Jedným z dôvodov  je nelegálny odchyt pre obchod so zvieratami," priblížila zoo.

Korytnačka leopardia sa vo voľnej prírode dožíva približne 50 rokov, v  starostlivosti človeka to môže byť aj viac ako 75 rokov. Váži 12 až 20  kilogramov a dlhá je približne 35 až 50 centimetrov. Exempláre s dĺžkou  70 centimetrov a hmotnosťou nad 20 kilogramov nie sú však výnimkou.  Svoje pomenovanie leopardia si "vyslúžila" vďaka pancieru, ktorý má žltú farbu a na každom štítku hnedú bodkovanú kresbu.


Ďalšie správy