Foto a video: V Prievidzi otvorili v nových priestoroch mestskú galériu Imricha Vysočana

22.4.2022
Foto a video: V Prievidzi otvorili v nových priestoroch mestskú galériu Imricha Vysočana
prievidza

Mapu kultúrnych inštitúcií na hornej Nitre doplnila Galéria Imricha  Vysočana v Prievidzi. Prvá mestská galéria ponúka od štvrtka trojicu  výstavných priestorov vrátane stálej expozície prievidzských  výtvarníkov. Diela získala od rodín umelcov.

"V galérii sa nachádzajú tri výstavné miestnosti, prvou je stála  expozícia Imricha Vysočana, prievidzského rodáka, po ktorom je i  pomenovaná galéria. Druhý priestor patrí stálej expozícii prievidzských  výtvarníkov im memoriam, významným umelcom, ktorí žili a tvorili v  Prievidzi. V tretej miestnosti sa budú meniť výstavy jedenkrát za tri  mesiace," načrtla riaditeľka Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi Dana Horná.

Výtvarníka, po ktorom nesie meno galéria, podľa nej vybrala odborná  komisia, v meste sa v tejto súvislosti stretli i s polemikou umeleckých  kruhov. "Vysočan bol naozaj významným výtvarníkom, bol i pedagógom,  pôsobil v Bratislave, bol i ilustrátorom, v 50. a 60. rokoch 20.  storočia ilustroval rozprávky, knihy Pavla Dobšinského, mal široký  diapazón svojej tvorby. Myslím, že to rozhodlo," zdôvodnila riaditeľka.

Všetko, čo mohli návštevníci vidieť v expozíciách, patrí pozostalým a  priateľom umelcov. Tieto diela tvorili ich súkromnú domácu zbierku.  Osobné predmety a obrazy Vysočana galérii venovala i jeho nevlastná  dcéra Zuzana Topoľská. "Zbierkový fond mesta tak netvoria diela  vyžiadané z umeleckých zbierok iných galérií. So zhromažďovaním  zbierkového fondu začala Galéria Artpoint," priblížila Horná.

Galéria ako nový kultúrny bod

„V zbierkovom fonde galérie sa aktuálne nachádza 69 obrazov. Mestská Galéria Imricha Vysočana spadá do pôsobnosti Kultúrneho a spoločenského strediska v Prievidzi,“ informuje jeho riaditeľka Dana Horná.

Galéria poskytne priestor aj mladým ľuďom z OZ Cult Creative, ktorí budú organizovať rôzne alternatívne kultúrne podujatia vrátane neformálneho vzdelávania formou workshopov, diskusií a besied ako  aj výstav výtvarného umenia nielen od významných regionálnych a slovenských autorov, ale aj autorov zo zahraničia.

„Keďže jedna z hlavných miestností galérie bude okrem výstavnej činnosti slúžiť aj ako multifunkčný priestor na organizovanie kultúrnych podujatí a koncertov, bolo potrebné, aby sa v takomto priestore urobili potrebné akustické opatrenia. Na korekciu priestorovej akustiky sme použili akustické panely. Panely nielenže absorbujú širokú škálu zvukových zdrojov a vytvárajú príjemnú akustickú atmosféru v interiéri, ale sú aj skvelým dekoračným prvkom,“ doplnila riaditeľka Horná.

Zriadenie galérie uvítal i prievidzský výtvarník žijúci v Prahe Roman  Turcel, ktorý práve cez Artpoint začal zhromažďovať i zbierkový fond. "Som  veľmi rád, že po dlhých rokoch, počas ktorých sme o tom rozprávali, sa  to aj podarilo. Budem veľmi rád, keď sa budem môcť vracať a vidieť nové  výstavy a zaujímavú činnosť. Verím, že nový organizačný tím sa toho  zhostí a bude to fajn," skonštatoval Turcel.

Mestská galéria sídli v priestoroch Meštianskeho domu na Námestí  slobody, do rekonštrukcie historickej budovy mesto investovalo približne  dva milióny eur.

O Imrichovi Vysočanovi

 Imrich Vysočan už krátko po skončení štúdií nadviazal spoluprácu s redakciou týždenníka Roháč. Popri tom sa systematicky venoval  ilustrátorskej tvorbe. Taktiež zastával významné posty v oblasti umeleckého školstva. Jeho výnimočné ilustrátorské kvality využil i Slovenský film, pre ktorý ilustroval viacero obľúbených rozprávok Pavla Dobšinského. Významne obohatil slovenské výtvarné umenie 20. storočia a pomáhal budovať základy slovenskej výtvarnej moderny. Napriek obrovskej vyťaženosti  na  prelome 50. a 60. rokov 20. storočia svojimi návrhmi sgrafít prispel k jedinečnej výtvarnej výzdobe fasád obytných domov a verejných budov prievidzského sídliska Píly. S Prievidzou, do ktorej sa v roku 1975 vrátil, je spojené ďalšie takmer 20 rokov trvajúce obdobie jeho tvorby.

Ďalšie správy